Op het ISM van Keulen, één van de belangrijkste beurzen op het gebied van chocolade en banketbakkerij, wist de Cabosse-praline van Chocolatier Vandenbulcke te Kortrijk de gouden medaille binnen te halen.

De praline beschikt over een unieke vulling op basis van ‘geüpcyclede’ cacaopulp, het heerlijke witte omhulsel van de cacaobonen dat meestal bij het oogsten van de cacaobonen weggegooid wordt. Zo draagt de Cabosse-praline haar steentje bij tot afvalvermindering met dus een positieve impact op de planeet. 

Twee jaar na de zilveren medaille voor Petit Melo heeft Chocolatier Vandenbulcke nu in Keulen de grootste onderscheiding in de wacht gesleept. “Deze nieuwe medaille toont aan dat onze authentieke chocoladewinkel, een familiebedrijf, inzet op innovatie en kwaliteit. Het is de kroon op de dagelijkse inzet van het hele team”, verklaart Nicolas Degryse, woordvoerder van Chocolatier Vandenbulcke.

70% minder verspilling

“Cabosse betekent cacaovrucht. Met onze praline halen we het maximum uit deze vrucht, waardoor deze naam perfect past bij onze nieuwe creatie”, legt Nicolas Degryse uit. “We zetten ons al jaren in voor duurzame chocolade en betere voorwaarden voor onze cacaoboeren. Maar als je weet dat enkel de bonen gebruikt worden om chocolade te maken en 70% restanten van de vrucht weggegooid worden, dan past dit helemaal niet in het kader van duurzaamheid. Daarom hebben we besloten om de heerlijke witte pulp die zich rond de cacaobonen bevindt te gebruiken voor de vulling van de Cabosse-praline. Zo halen wij het maximum uit onze grondstoffen en genieten de boeren van extra inkomsten naast de cacaobonen.”  

Unieke smaak

Voor de creatie van deze praline is Vandenbulcke een vennootschap aangegaan met Cabosse Naturals, een merk van Barry Callebaut die de cacaovruchten wilt valoriseren. De Cabosse-praline bestaat uit zwarte chocolade en heeft de vorm van een cacaovrucht. De vulling heeft een verfrissend zurige, intense fruitsmaak.

vandenbulcke.com

Tekst: PVW