Op 2 en 3 maart aanstaande vindt in het PIVA de nationale finale plaats van de elfde editie van de AEHT Cornet Troph, waaraan dit jaar tien Belgische hotel- en toerismescholen deelnemen.

Op dinsdag 7 februari verzamelden de deelnemers voor een contactdag bij hoofdsponsor Brouwerij Palm – De Hoorn & Rodenbach in Steenhuffel, waar de studenten inspiratiesessies en een workshop konden volgen als voorbereiding op de nationale wedstrijd.

De AEHT Cornet Trophy is een wedstrijd voor Belgische hotel- en toerismescholen, en vormt de preselectie voor de Europese AEHT-wedstrijd en conferentie in het Litouwse Vilnius in het najaar van 2023. Daar waar de Europese AEHT-wedstrijd 11 disciplines telt, beperkt de AEHT Cornet Trophy zich tot 4 disciplines: Culinary Art, Restaurant Service, Pastry en Tourist Destination. In totaal schreven zich tien hotelscholen, aangesloten bij AEHT, in.

Tijdens de contactdag organiseerde brouwerij Palm, hoofdsponsor sinds 2011, een workshop bier tappen en serveren voor de deelnemers, alsook een inspiratiesessie “Beer & Cheese pairing”, en dit samen met kaasaffineur Frederic Van Tricht.

“De brouwerij wil studenten met een horecaopleiding de kans bieden hun vaardigheden op vlak van bier en gastronomie aan te scherpen, aldus PR & Communication Manager Peter Buelens. Zo maken jonge professionelen kennis met de rijke Belgische biercultuur. Wij beschouwen dit dan ook als een educatief én maatschappelijk project”.

Voor partner VLAM (het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) is de wedstrijd een mooi initiatief om getalenteerde, toekomstige professionals te inspireren rond al het lokale lekkers dat Vlaanderen te bieden heeft. Op de contactdag zorgde VLAM/Lekker van bij ons voor inspiratiesessies in de categorie Culinary Art met Luc De Laet en Maarten Dubois.

“Deze studenten zijn onze toekomstige chefs, aldus  Filip Fontaine, algemeen directeur van VLAM. We vinden het dan ook erg belangrijk dat zij via de Vlaamse horecaopleidingen vakkennis meekrijgen over lokale voeding. Jaarrond werken we naar de horeca via onze website www.lekkervanbijons-horeca.be”.

Sinds vorig jaar is driesterren chef Viki Geunes (Zilte***) trotse peter van de AEHT Cornet Trophy.

“In Vlaanderen mogen we terecht trots zijn op onze lokale producten van topkwaliteit, én uiteraard ook op onze bieren, zo stelt hij. Belgische producten zijn van wereldklasse. Veel mensen vinden die kwaliteit vanzelfsprekend, maar dat is ze zeker niet. Ook dat bier over een rijker aroma- en smakenspectrum dan wijn beschikt waarmee je gerechten kan combineren, is nog te weinig bekend. Daarom verdient dit initiatief mijn steun. Daarnaast wil ik de studenten met mijn peterschap inspireren en motiveren in hun beroepskeuze.”

De nationale wedstrijd telt vier disciplines. De partners van AEHT Cornet Trophy voorzien workshops in de verschillende disciplines:

  • Restaurant Service: een workshop bier tappen en serveren en een inspiratiesessie “Beer & Cheese pairing” door Palm en Kaasaffineurs Van Tricht
  • Culinary Art: inspiratiesessies van VLAM/Lekker van bij ons met Luc De Laet (ribstuk van een varken) en Filip Seghers & Pedro Rappé (tongschar)
  • Pastry: inspiratiesessies over vegan pastry door Dré Eversteijn van Debic en over zuivelvrije en WholeFruit chocolade met Christa Muyldermans van Callebaut
  • Tourist Destination: infosessies door Vincent Nijs, strateeg van Toerisme Vlaanderen, en Gaston Maes van Provincie Antwerpen

Volgens PIVA-directeur Toon Veelaert is de wedstrijd grensverleggend.

“In de wedstrijden van AEHT én Cornet Trophy draait het niet enkel om de eigen vakkennis en creativiteit van de studenten, aldus Toon Veelaert. Elke deelnemer vormt een team met een leerling van een andere school – een school met een andere manier van werken. Op korte tijd moeten de studenten in team een recept of presentatie uitwerken, de taken verdelen en op elkaar afstemmen. Dat maakt de wedstrijd bijzonder grensverleggend. Je hebt namelijk niet alles zelf in handen, maar je deelt verantwoordelijkheden en je werkt als team”.

De deelnemende scholen zijn Campus Wemmel, Colomaplus Mechelen, COOVI Anderlecht, Ensorinstituut Oostende, Hotelschool Gent, Hotelschool Hasselt, Talentenschool Turnhout, TechniGO! Aalst, VTI Spijker Hoogstraten en PIVA Antwerpen. Afspraak op 2 en 3 maart in het PIVA.

Voor meer informatie over AEHT en de wedstrijddagen, surf naar www.piva.be/over-piva/AEHT2023/persinfo-aeht-cornet-trophy.html

Driesterrenchef Viki Geunes

Slager Luc De Laet

PIVA-directeur Toon Veelaert

(DV)