Hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge is de grote winnaar van de negende editie van de JRE Cooking Cup, een kookwedstrijd voor studenten van hotelscholen, op maandag 6 februari georganiseerd door JRE-Belgium. 

De Cooking Cup is een ideale gelegenheid voor jonge leerlingen van hotelscholen om hun talenten en vaardigheden in praktijk om te zetten voor het oog van gevestigde chefs. Het is meteen ook de uitgelezen kans om zich voor te bereiden op hun professionele toekomst en om een brug te slaan tussen twee generaties.

Een jury van vier experts beoordeelde de prestaties in de keuken. De resultaten die de jongeren op de borden toverden, werden dan weer beoordeeld door een smaakjury van zes experts.

“Op school leren de studenten allerlei technieken waarmee ze zich kunnen onderscheiden en hun gerechten net dat vleugje originaliteit kunnen geven. Met een wedstrijd zoals de onze willen we de toekomstige chef-koks voorbereiden om onder druk te werken en zo correct en passend mogelijk op onverwachte situaties te reageren. Jaar na jaar merken we ook dat het niveau onder de deelnemers alsmaar toeneemt en tegelijkertijd ook steeds dichter bij mekaar ligt. Het is het beste bewijs dat onze gastronomie er nog steeds op vooruit gaat”, aldus Olivier Bauche, voorzitter van JRE België. 

De zes finalisten van de negende editie van deze wedstrijd, die doorging in Ter Groene Poorte in Brugge, kwamen uit de hotelscholen Ter Groene Poorte, Rhizo, Hasselt, Saint-Ghislain, Sima en Piva.

De opdracht bestond eruit een driegangen menu te bereiden, waarbij ze eend en wortelgroenten dienden te combineren als hoofdgerecht, en peer en chocolade voor bij het dessert. 

Jesse Koelman et Zara De Vos van hotelschool Ter Groene Poorte mochten zich tot winnaar kronen. In navolging van voorgaande jaren waren er ook nu speciale prijzen voor de beste Mystery Box, het beste hoofdgerecht en het beste dessert. De Prijs voor de Beste Mystery Box werd door hotelschool Ter Groene Poorte gewonnen, en de Prijs voor het Beste Hoofdgerecht en de Prijs voor het Beste Dessert werden eveneens door Ter Groene Poorte gekaapt. The winner takes it all…

JRE-Belgium heeft ook al jaren een samenwerking met lopen met touroperator TUI, en dit op verschillende vlakken. De JRE chefs beoordelen een aantal hotels die opgenomen zijn in de VIP Selection brochure van TUI om ze al dan niet het JRE label te geven, wat aangeeft dat het hotel minstens 1 gastronomisch restaurant heeft. 

“In de VIP Selection brochure van dit jaar werden er 12 hotels met het JRE label opgenomen, en volgend jaar komen er nog 12 extra bij”, aldus Olivier Bauche.

Naar de inflight catering toe werken per seizoen 2 JRE-chefs samen om de menu’s te maken voor de Fly Deluxe- en Deluxe-klanten op de TUI fly Belgium-vluchten. De JRE-chefs werken daartoe samen met de chef-koks van Gate Gourmet Brussels, TUI’s cateringpartner aan boord.

Eenmaal in het vliegtuig kan elke klant een vegetarisch, vlees- of visgerecht kiezen, inclusief lekkernijen zoals verse zeeduivelfilet omhuld met een kruidenkorst, geserveerd met zwarte fideua, venkel, edamame en een witte wijnsaus, of een kiprollade met ras el hanout hummus, aardappelpuree en portwijnsaus. De ambachtelijke desserts zijn gemaakt met een scherp oog voor detail.

Voor verre bestemmingen worden de maaltijden voor de terugvlucht naar Brussel samengesteld en bereid door een lokale partner voor de catering aan boord.

De JRE is een vereniging van jonge restauranthouders die allemaal dezelfde drang voelen om hun talent en hun passie voor hun vak te delen. Destijds waren er de drie woorden, zijnde Jeunes Restaurateurs d’Europe, vandaag staat het label Jeunes Restaurateurs ook voor Joigning Innovation & Imagination, Respecting Sources & Substainability, Evoking Emotion & Inspiration. De vereniging die chefs van 23 tot 49 jaar oud samenbrengt, telt 25 actieve leden in België en niet minder dan 320 over heel Europa. Begin maart komt ook de nieuwe ledengids voor ons land uit. 

Voor meer info, surf naar www.jre.be

(DV)