De feiten

Corona blijft nog zeker een jaar of vier onder ons. De ziekenhuizen draaien op volle belasting en kunnen niet meer aan. Bij een heropening moeten we daar rekening mee houden. Verschillende factoren zijn van belang: de besmettingsgraad, het percentage ingeënte medeburgers, de structuur van de horecazaak. Voor het indijken van de pandemie is contacttracing onontbeerlijk.

In verschillende ons omringende landen worden al geruime tijd testen gedaan om concerten, manifestaties, sportwedstrijden… te laten doorgaan.  In Nederland werd een stichting opgericht ‘Stichting Open Nederland’ die de bedoeling heeft de Horeca en andere handelszaken zo snel mogelijk terug normaal te laten functioneren.  Ze staat onder leiding van voormalig Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp, en heeft een budget van nagenoeg 800 Miljoen euro! (testenvoortoegang.nl).

Heropening in fasen?

Frankrijk

Volgens een aankondiging van President Macron zal Frankrijk in fasen openen.

 • 15-28 mei: alleen de terrassen (hotels mogen hun klanten ook binnen bedienen)
 • 29 mei tot 11 juni: opening binnenruimte maar met gelimiteerde bezetting.
 • Vanaf 12 juni: cafés en restaurants, ook deze van de hotels, mogen open voor 100 %

De Franse horeca dient hiervoor protocollen uit te werken, (afstanden, masker, desinfecteren) en er zal gebruik gemaakt worden van QR-codes voor de contactopvolging / het traceren van besmettingen .

Nederland, Duitsland en Oostenrijk

Deze landen volgen een vergelijkbaar systeem, waarbij echter geen data worden vastgelegd. De opening van terrassen, gedeeltelijke of volledige opening, zijn in functie van het aantal besmettingen per regio. Nederland gebruikt voorlopig vier trappen, Duitsland 6.

In Nederland werd reeds getest voor grote manifestaties, in Duitsland testten enkele deelstaten (Saarland, Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Vorpommern). In Oostenrijk is een eerste test in de deelstaat Vorarlberg afgesloten. Daaruit blijkt dat het systeem dat hierna beschreven wordt tevredenstellend is voor restaurants en brasseries, echter niet voor cafés.

 

En België? Een mogelijk scenario

Wij maakten een whitepaper gebaseerd op een synthese van de mogelijke scenario’s in de omliggende landen.

De besmettingsgraad

Het land wordt verdeeld in zones. Dat kunnen de provincies zijn, grote steden kunnen een aparte zone vormen. In functie van de besmettingsgraad wordt vastgelegd of winkels, horecazaken open mogen en onder welke voorwaarden.

Praktisch

 • Het personeel wordt regelmatig getest
 • Er wordt voortdurend grondig ontsmet.
 • Voorlopig mogen alleen de terrassen gebruikt worden.
 • Aan tafel: Maximaal 4 (5?) personen uit één gezin, kinderen onder de 12 niet meegerekend. Optie: 1 persoon van buiten de bubbel.
 • Zitten en verbruiken aan de bar is niet toegestaan.
 • De afstand van 1,5 meter moet te allen tijde gewaarborgd worden. Zo niet plexiglas tussen de tafels.
 • Registratie vooraf is verplicht.
 • Bij het binnenkomen moeten de handen ontsmet worden.
 • Het masker (FFP2 of chirurgisch) moet steeds gedragen worden, uitgezonderd wanneer men aan tafel gezeten is.
 • Het sluitingsuur wordt vervangen door een samenscholingsverbod (met sluitingsuur voor de Horeca? ) (21 uur?)

 Wordt horecabezoek hetzelfde als vliegen?

 1. De gast reserveert zijn plaats in het restaurant of andere eet/drinkgelegenheid.
 2. Hij/zij begeeft/ begeven zich naar een testcentrum voor een sneltest. Wachttijd op resultaat: ongeveer 15 minuten.
 3. Zodra het resultaat gekend is, geen besmetting, horecabezoek toegelaten. De gasten krijgen een QR-code op de smartphone en kunnen zich naar de horecazaak (restaurant, hotel, café) begeven. Opgelet: iedereen, het ganse gezelschap, moet een test afleggen.
 4. Wie een inentingsbewijs (het Europees gezondheidspaspoort zou vanaf einde juni beschikbaar zijn) kan voorleggen krijgt de QR-code zonder test.
 5. Je kan ook een test laten afnemen bij een arts of een erkend testcentrum. Die mag niet ouder zijn dan 40 uur.
 6. Bij aankomst in de horecazaak wordt de QR-code gecheckt en de temperatuur gecontroleerd, en worden de gasten naar hun tafel gebracht.

Tekst: HW