De winnaars van AEHT Cornet Trophy 2023 met Viki Geunes (Zilte***), Matthias de Caluwé (Horeca Vlaanderen), Luk Lemmens (gedeputeerde bevoegd voor Onderwijs) en Peter Buelens (Brouwerij Palm & De Hoorn en Rodenbach) – Copyright: Koen Fasseur / PIVA

37 studenten van 10 Belgische hotel- en toerismescholen namen op 2 en 3 maart deel aan de 11de editie van de ‘AEHT Cornet Trophy’, een wedstrijd voor Belgische hotel- en toerismescholen georganiseerd in hotelschool PIVA. In totaal worden er 8 studenten afgevaardigd naar de Europese AEHT wedstrijd en conferentie in Vilnius (Litouwen) in het najaar.

De Association Européenne des Ecoles d’Hôtellerie et de Tourisme ontstond in 1988 en verenigt meer dan 400 hotel- en toerismescholen. Ze is actief in meer dan 80% van de Europese landen.

De nationale wedstrijd in het PIVA telde vier disciplines: Restaurant Service, Culinary Art, Pastry en Tourist Destination.

De AEHT Cornet Trophy is een wedstrijd die draait om teamwerk; elke deelnemer vormt via loting een team met een leerling van een andere school. Op korte tijd moeten de studenten in team een recept of presentatie uitwerken, de taken verdelen en op elkaar afstemmen.

De wedstrijd werd gesteund door hoofdsponsor Brouwerij Palm – De Hoorn & Rodenbach, partner VLAM/Lekker van bij ons en driesterren chef Viki Geunes, peter van de AEHT Cornet Trophy.

“Deze studenten zijn onze toekomstige chefs”, aldus Filip Fontaine, algemeen directeur van VLAM. We vinden het dan ook erg belangrijk dat zij via de Vlaamse Horecaopleidingen vakkennis meekrijgen over lokale voeding. Je kan immers nooit te jong zijn om te ontdekken hoeveel zorg en passie er in Vlaanderen geïnvesteerd wordt in producten van bij ons. Jaarrond werken we naar de Horeca toe via onze website www.lekkervanbijons-horeca.be”.

Voor Brouwerij Palm & De Hoorn en Rodenbach is de ondersteuning van AEHT een educatief én maatschappelijk project.

“De brouwerij stelt zich onder meer als objectief studenten met een Horecaopleiding de kans te bieden hun vaardigheden op vlak van bier en gastronomie aan te scherpen, en kennis te maken met de rijke Belgische biercultuur, aldus PR manager en mede-initiatiefnemer Peter Buelens. Niet voor niets zijn productkennis, Beer & Food Pairing en serveerkunde van bier verplichte onderdelen binnen de wedstrijd”.

Driesterren chef Viki Geunes (Zilte***) is sinds vorig jaar trotse peter van de AEHT Cornet Trophy.

“In Vlaanderen mogen we terecht trots zijn op onze lokale producten van topkwaliteit én uiteraard ook op onze bieren, zo stelt hij. Belgische producten zijn van wereldklasse. Veel mensen vinden die kwaliteit vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet. Ook dat bier over een rijker aroma- en smakenspectrum dan wijn beschikt waarmee je gerechten kan combineren, is nog te weinig bekend. Daarom verdient dit initiatief mijn steun”. 

De acht winnaars van een gouden medaille zijn:

Restaurant service:
Amy Ayoub van Ensorinstituut Oostende en Jetse Claes van COOVI Anderlecht

Culinary Art:
Amira Cherif van Ensorinstituut Oostende en Amke Janssens van Talentenschool Turnhout

Tourist Destination:
Jasmine El Menialawy van PIVA Antwerpen en Jarne Stessens van VTI Spijker Hoogstraten 

Pastry:
Julie Peeters van Hotelschool Hasselt en Ismael Mezahi COOVI Anderlecht

Overzicht van alle winnaars en deelnemers:

Restaurant Service:
Amy Ayoub (Ensorinstituut) – Jetse Claes (COOVI-SO) GOUD
Celine De Smet (PIVA) – Lisa Laura Depoorter (TechniGO! Aalst) ZILVER
Gabriela Madjev (Talentenschool Turnhout) – Niels Nuyens (VTI Spijker) BRONS

Dina Feremans (PIVA) – Marine Poils (Colomaplus)
Suzan Nikogosian (Campus Wemmel) – Femke Neelen (Hotelschool Hasselt)

Culinary Art:
Amira Cherif (Ensorinstituut) – Amke Janssens (Talentenschool Turnhout) GOUD
Chelsey De Meyere (Hotelschool Gent) – Colin De Coster (Campus Wemmel) ZILVER
Wannes Tirions (VTI Spijker) – Ajan Pockelé (PIVA) BRONS 

Mo Van Overloop (Colomaplus) – Linus Verbist (COOVI-SO)
Zoë Mercken (Hotelschool Hasselt) – Shanaia Coppens (TechniGO! Aalst)

Pastry:
Julie Peeters (Hotelschool Hasselt) – Ismael Mezahi (COOVI-SO) GOUD
Chloé Demessemakers (Colomaplus) – Anouk Anné (TechniGO! Aalst) ZILVER
Eline Lemmens (VTI Spijker) – Amaani Hamdaoui (PIVA) BRONS

Yasmine Lemkaddem (PIVA) – Nisrin Ounir (Campus Wemmel)

Tourist Destination:
Jasmine El Menialawy (PIVA) – Jarne Stessens (VTI Spijker) GOUD
Aluko Princess (Campus Wemmel) – Merel Barbaix (Ensorinstituut) ZILVER
Evy Geurts (Hotelschool Hasselt) – Elian D’Hondt (Colomaplus) BRONS

De eerstvolgende wedstrijd die PIVA, gelegen aan de Desguinlei 244 in Antwerpen, zelf organiseert, is de Young Master Chef tijdens de Opendeurdag op zaterdag 22 april. Leerlingen van het tweede jaar tonen dan hun talent in de afdelingen bakkerij, slagerij en hotel. Er zijn ook workshops voor jongeren tussen 10 en 16 jaar die al een keer willen proeven van de opleidingen, en verder worden er ook potentiële leerkrachten ontvangen en rondgeleid in de school. Voor meer info, surf naar www.piva.be

(DV)