Wie het beste van het beste wil degusteren van wat Antwerpen op culinair vlak anno 2022 aan te bieden heeft, kan van donderdag 26 (Hemelvaart) tot en met zondag 29 mei terecht in en rond de Waagnatie voor de 14de editie van Antwerpen Proeft.

Je kan er een 70tal gerechtjes uitproberen van bijna 40 verschillende restaurants en van bekende chefs zoals Roger van Damme, Jeroen Van Dyck en Vincent Banić voor maar 6 of 7,5€. Een aantal topnamen uit de Antwerpse Kempen, 8 standen met de Italiaanse keuken in de kijker en gratis AEG-kookworkshops maken de culinaire belevenis compleet.

Bekende chefs die aanwezig zullen zijn:

Roger Van Damme: sterrenchef van restaurant Het Gebaar en TV-kok (o.a. ‘Desserts’, ‘Smossen mag’, ‘Culinair Thailand’, ‘De chalet’ en ‘Goud’ op Njam!). Hij is ook de man achter Désiré, met patisseriezaken in Antwerpen, Durbuy en Oostende. Roger van Damme werd in 2017 door de organisatie The Best Chef bekroond met de award voor beste patissier ter wereld.

Ook van de partij is de Noorse TV-kok Dagny Ros Ásmundsdottir, bekend van o.a. ‘Toasted on wheels’ en ‘Toasted’ op Njam!.

Eveneens op het appel is Jeroen Van Dyck, eigenaar van restaurant Yam Thai en acteur (o.a. bij TV-series zoals ‘Familie’ en ‘David’ op VTM). Met Yam Thai baat hij een authentiek Thais restaurant uit op het Antwerpse Zuid.

Het lijstje wordt verder aangevuld met Jord Althuizen, eigenaar van het BBQ-restaurant Black Smoke aan Brouwerij De Koninck en TV-kok van ‘De zomerkeuken’ op Njam!, ‘BBQStreet’ op 24Kitchen in Nederland en ‘Grillmasters’ op RTL4 (eveneens in Nederland).

Ook de bekende sommelier Sepideh Sedaghatnia tekent present. Ze is bekend van restaurant-wijnbar Divin by Sepi in Antwerpen, ze is voormalig sommelier van driesterrenrestaurant Zilte en jurylid van de TV-kookwedstrijd ‘Mijn pop-uprestaurant’ op VTM.

Een laatste bekende naam is Vincent Banic, chef-kok van het authentiek Kroatisch restaurant Zagreb op ‘t Eilandje in Antwerpen en acteur in de TV-serie ‘Familie’ op VTM.

Nieuw voor dit jaar is het ‘Ster van de Dag’ concept, waarbij er op elke van de 4 festivaldagen een andere sterrenchef in de kijker staat. De sterrenchefs vertegenwoordigen 4 verschillende provincies.

Het gaat daarbij om Pieter Bosters van Mijn Keuken (op donderdag 26 mei), Roger Van Damme van Het Gebaar (op vrijdag 27 mei), AEG-ambassadeur Giovanni Brunio van Senzanome (op zaterdag 28 mei) en Edwin Vinke van De Kromme Watergang (op zondag 29 mei).

Verder zijn er ook een aantal topnamen uit de Antwerpse Kempen aanwezig zijn, net als 8 stands die de Italiaanse keuken presenteren.

Als bezoeker van Antwerpen Proeft kan je ook participeren aan gratis kookworkshops in de AEG Cooking Club. AEG-chefs leren je gedurende 45 minuten alles over de keukentoestellen alsook over recepten en ingrediënten waarmee je aan de slag kan gaan. Na afloop proef je gratis van je eigen kookkunsten bij een drankje.

Op zaterdag 28 mei kun je deelnemen aan een speciale sessie met tweesterrenchef en TV-kok David Martin (bekend van het programma ‘Martin bonheur’ op RTL-TVI) van het tweesterren restaurant La Paix uit Brussel, ook wel eens de ‘Jeroen Meus’ van Franstalig België genoemd. De inschrijvingen zijn open.

Als bezoeker kan je ook gratis naar kookdemonstraties met bekende gezichten, waaronder vernoemde David Martin alsook TV-kok Sofie Dumont, bekend van o.a. ‘De keuken van Sofie’ op VTM.

De openingstijden van Antwerpen Proeft zijn:

  • Donderdag 26 mei (Hemelvaart) = 12u-22u food · 12u-24u drinks
  • Vrijdag 27 mei = 16u-22u food · 16u-24u drinks
  • Zaterdag 28 mei = 16u-22u food · 16u-24u drinks
  • Zondag 29 mei = 12u-20u food · 12u-20u drinks

Tickets in voorverkoop koten 9,5€ en 12€ aan de kassa. Kinderen geboren na 2008 hebben gratis toegang. Tickets voor Antwerpen Proeft 2020 (uitgesteld wegens de corona crisis) zijn geldig voor de editie 2022. Aan de ingang krijg je sowieso een gratis drankje van Bru of Duvel. Er zijn ook gratis diners voor 2 te winnen (25 diners in totaal).

Voor meer info, surf naar www.proeft.be

Tekst: DV