Water is water? Niet echt. Er is zoveel verschil te merken, in samenstelling en in smaak. En het zijn die samenstelling en die smaak die mee de kwaliteit bepalen van wat u opdient. Bovendien is het soort water dat u gebruikt voor uw toestellen van groot belang voor het onderhoud en de levensduur van uw toestellen, en dus voor de uiteindelijke kost ervan.

Leidingwater is prima, als je het vanuit de volksgezondheid bekijkt. Toch moet u vanuit professioneel oogpunt naar àlle facetten kijken. Kalk, chloor, resten van medicijnen, pesticiden, smaakstoffen…: soms gaat het om heel kleine deeltjes en echt schadelijk voor onze gezondheid zijn ze niet normaal gezien niet meer. Maar ze kunnen wel de smaak beïnvloeden en ondoordacht gebruik van water kan onvermoede maar stevige gevolgen hebben voor het onderhoud en de levensduur van uw (vaak dure) toestellen. Natuurlijk wordt het water stevig onder handen genomen voor het in de waterleidingen terechtkomt. Dat noemen we waterzuivering. Maar die waterleiding in huizen zelf is niet overal optimaal, denk maar aan oudere panden waar met verouderde technieken of materialen is gewerkt. Géén waterbehandeling kan leiden tot verstopping van filters van elektrische huishoudapparaten, spoelbakken en kranen door onoplosbare deeltjes. Of tot defecten door kalkafzetting of zelfs tot corrosie van leidingen, kranen en reservoirs.

De volgende stap is dus die van de waterbehandeling. Sommige huishoudens maken gebruik van eenvoudige filtersystemen, maar voor professioneel gebruik is meer nodig. Gelukkig zijn de technieken om mogelijk schadelijke elementen uit het leidingwater te halen de afgelopen jaren steeds beter geworden. Het eindresultaat is zachter water, wat de smaak ten goede komt. 

Gastronomisch water

De Horeca heeft specifieke behoeften op het vlak van water. Voor koffie en thee, bijvoorbeeld, is de kwaliteit van het water essentieel, dat spreekt voor zich. Maar ook voor tal van bereidingen waarin water een rol speelt, kan de kwaliteit van dat water niet worden onderschat: voor het stomen, als bestanddeel van sauzen of andere gerechten… én ook voor een perfecte vaatwas!

Bepaalde bestanddelen van water, zoals kalk en chloor, kunnen de goede werking van uw keukentoestellen ondermijnen. Goed (en dus: behandeld) water doet u op termijn geld besparen op het onderhoud en de vervanging van keukenapparatuur. Vaatwassers, koffieapparaten en andere keukentoestellen houden niet van kalk, want kalk vermindert hun kracht en dus hun rendement, en verhoogt de energiekost. Een goede waterbehandeling is daarom geen kost, maar een investering in efficiënt en betrouwbaar materiaal. Onthard water vermindert kalkaanslag in leidingen, in kranen, op tegels en op servies. Opvallend is ook dat u met behandeld water ook kunt besparen op allerhande schoonmaakmiddelen. Dat is interessant voor uw budget en ook voor het milieu. 

Haal een specialist in huis

Elke zaak is anders, ook de uwe. Van wijkcafé over snackbar of frituur tot gastronomisch restaurant: elke zaak heeft zijn specificiteit en dus zijn eigen behoeften en verwachtingen. Laat u dus goed adviseren door een waterspecialist die rekening houdt met uw verbruik, de grootte van uw zaak en de kwaliteit van het lokale leidingwater. Zonder de kennis en de ervaring van een echte waterspecialist tast u in het duister en krijgt uw zaak niet de professionele waterbehandeling die u binnen een degelijke langetermijnstrategie nodig heeft. Water is een voedingsmiddel en u moet het dus serieus aanpakken. Er zijn ook elementaire veiligheidsregels die men in rekening moet nemen. Zo is het verstandig om een systeem te kiezen dat zijn deugdelijkheid heeft bewezen en dat aangepast is aan de noden en grootte van de zaak.

Soorten technieken

Een goede waterbehandeling bestaat vaak uit de combinatie van processen en technieken. Om te beginnen is er waterfiltering. Vervolgens is er de waterontharding, waarbij een uitwisseling van ionen wordt veroorzaakt. Calcium- en magnesiumionen worden uit het water gehaald. Er kan ook worden gewerkt met polyfosfaten. Die neutraliseren de hardheid van het water door zich te verbinden met de calcium- en magnesiumionen die verantwoordelijk zijn voor de hardheid van het water. Het resultaat van dat proces: geen afzetting van kalk en de eerder gevormde kalkaanslag wordt opgelost.

Er is ook het principe van de omgekeerde osmose. Dat kan zelfs in combinatie met een filtersysteem. Voor velen is het ideaalbeeld de omgekeerde osmose in combinatie met een dubbele koolstoffiltratie. Op die manier worden veel organische stoffen geabsorbeerd. Die stoffen kunnen namelijk leiden tot onzuiverheden, een onaangename bijsmaak en een onaangename geur. Het resultaat van de waterbehandeling is dan: kristalhelder, natuurzuiver en zacht drinkwater van topkwaliteit. Uitermate geschikt voor het maken van heldere ijsblokjes, van thee zonder een vliesje aan de oppervlakte en van borden, bestek en glazen die geen bijkomende polierbeurt nodig hebben. U en uw klanten genieten dus te allen tijde van zacht, helder en smaakvol water.

Onderhoud

Waterbehandeling stopt uiteraard niet bij de installatie ervan. Een regelmatig onderhoud en het snel signaleren van mogelijke defecten kunnen u (en uw keuken!) ongemakken besparen. Wij kunnen niet bepalen of u ad hoc werkt of met een onderhoudscontract: dat hangt van uw behoeften af en ook van de tarieven en het soort onderhoudscontract dat het bedrijf dat de waterbehandeling voor zijn rekening nam aanbiedt. Informeer u goed en kies in overleg met de installateur de beste formule voor uw zaak.

Tekst:Wim De Mont