In juni kwamen theeprofessionals uit de hele wereld bijeen in Las Vegas om er de World Tea Expo bij te wonen. Dit 4-daagse event is het jaarlijkse mekka voor theeliefhebbers en –experts. Naast workshops en voordrachten door meer dan 80 sprekers van over de wereld is er ook de grootste thee-expo in de westerse wereld met meer dan 200 exposanten en zo’n 4.000 bezoekers uit 48 landen. Het van oorsprong Amerikaans event wordt uiteraard sterk bezocht door Aziaten maar lokt ook steeds meer Europeanen. Zo ook Stijn Van Schoonlandt uit Herent, de eerste en tot nu toe enige Belg gecertificeerd als theesommelier en master blender bij ITMA (International Tea Master Association).

Belg op het podium
Tijdens de World Tea Expo vond ook de ‘Winners Tasting Circle’ plaats, één van de hoogtepunten op het evenement. Stijn Van Schoonlandt vertegenwoordigde er de Belgische kleuren met zijn blend ‘Crispy Chocolate’. Eerder dit jaar behaalde hij hiermee reeds de 3de plaats in de categorie van de ‘blended black tea’ tijdens de Global Tea Championship 2017.

Deze Belgische thee werd zeer positief ontvangen. ‘Unieke smaak, mooi uitgewerkte en gebalanceerde thee, lang nasmaak…’ waren de jurycommentaren.

ITMA
Sinds begin 2017 is Stijn ook regionaal directeur voor Europa bij ITMA. In deze functie heeft hij de leiding over de promotie-, trainings- en opleidingsprogramma’s van deze organisatie in Europa. Al eerder op het jaar gaf hij in Londen een trainingsweekend voor aspirant-theesommeliers.

Stijn: “Doelstelling is om het aanbod aan gecertificeerde opleidingsprogramma’s op termijn nog verder uit te breiden. ITMA is de topreferentie wereldwijd op gebied van certificatie en standaardisatie van opleidingen rond thee en dat niveau willen we ook blijven behouden. In de voorbije jaren leidde ITMA wereldwijd al ongeveer 400 topsommeliers en 100 theemasters op.”

Naast zijn taken bij ITMA, heeft Stijn ook zijn eigen zaak ‘De Koffie & Theeliefhebber’. Behalve het aanbieden van kwaliteitsvolle thee, onderscheidt hij zich vooral van andere theehuizen door de creatie van eigen theeblends.

 

Nieuw in theeland
Stijn ziet een aantal duidelijke trends: “Nieuw zijn de vele nieuwe ‘tea brewing’ toestellen en teaspresso’s, ‘espressomachines’ voor de bereiding van thee, die we op de expo konden uitproberen. Deze zijn aan een opmars bezig in Amerika. Teforia was daarbij zonder enige twijfel het meest spectaculaire toestel aangezien dit zowel met theecapsules als met losse kwaliteitsthee werkt. Hiermee wordt de thee altijd op de juiste temperatuur bereid. Het is dan ook niet te verwonderen dat Teforia de award voor beste ‘tea brewing device’ won. Wat de theeën zelf betreft, merken we dat de matcha-hype zich blijft verderzetten en zelfs de aanzet geeft tot nieuwe poedervormige theesoorten van Sencha, Hoijcha… Door de blaadjes te vermalen tot poeder en het poeder direct met het water te vermengen zijn de gezondheidsvoordelen immers vele malen groter dan bij een klassieke thee-infuus.

Ook zijn er heel wat nieuwe erg kwalitatieve theesoorten uit niet-traditionele theelanden zoals Colombia, Ecuador, Hawaii, Canada… Benieuwd of deze trend zich zal verderzetten naar de komende jaren.

En last but not least, ‘cooking with tea’ is dit jaar nog meer in opmars. Tijdens de expo waren er tal van kookworkshops met thee en op thee gebaseerde snacks. Matchakoekjes, matchasmoothies en matchacake kenden we al, maar nu is er ook theeyoghurt en instant theesoep. De mogelijkheden zijn werkelijk oneindig.”

www.detheeliefhebber.be
www.teamasters.org