Eerste Belgische deelname
Ons land is voor de eerste maal geselecteerd om deel te nemen aan de prestigieuze Young Chefs Culinary World Cup. Een achtkoppig team zal België vertegenwoordigen tijdens de op één van de grootste culinaire wedstrijd ter wereld. Om voor die plaatsen te strijden heeft een aantal hotelscholen uit Vlaanderen en Brussel hun beste leerlingen en jong-afgestudeerden afgevaardigd.

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts stelde hen eind augustus voor aan de pers.

“We willen de wereld duidelijk maken dat je voor lekker eten in Vlaanderen moet zijn. Bij ons kan je genieten aan elke tafel en elke toog”, aldus Weyts.

Ook Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen is trots dat ons land voor de eerste maal mag deelnemen aan de gerenommeerde wedstrijd. Van de 30 landen die zich kandidaat hebben gesteld, zijn er slechts 15 weerhouden. Ons team zal het in november 2018 in Luxemburg opnemen tegen Oostenrijk, Canada, Denemarken, Engeland, Duitsland, Hongkong, Luxemburg, Noorwegen, Slovakije, Zuid-Korea, Zweden, Zwitserland, Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten. De wedstrijd bestaat uit twee delen: het bereiden van een driegangenmenu voor zeventig personen en een gastronomisch buffet voor twaalf personen.

De 21 Belgische jonge chefs zullen in de komende maanden strijden voor een plaatsje in het Belgische team. Ze worden daarbij deskundig begeleid door Jo Nelissen, de ‘gastronomische bondscoach’. “Alleen met een sterk team en een optimale voorbereiding kunnen we goede resultaten neerzetten op de grote internationale toernooien”, zegt Nelissen. En verder: “De professionele omkadering die minister Weyts heeft voorzien, biedt ons nu de mogelijkheid om een sterk team klaar te stomen.”

Het selectietraject, de voorbereiding en de deelname worden gesteund door de Flanders Food Faculty en uitgevoerd door Horeca Vlaanderen. De Flanders Food Faculty is een initiatief van minister Weyts en Toerisme Vlaanderen. Eén van de doelstellingen is het behalen van betere resultaten op internationale culinaire wedstrijden. De andere wedstrijden op de agenda zijn de Bocuse d’Or (2018-2019), de Olympiade der Küche in Erfurt (2020) en de Global Chefs Challenge (2017-2018).

“Vlaanderen kan zich qua culinair talent meten met de wereldtop”, zegt Vlaams minister Ben Weyts. “We investeren nu voor het eerst in professionele omkadering voor onze chefs, zodat de winstkansen echt vergroten. Het succes van onze jonge chefs zal afstralen op heel Vlaanderen en jonge culinaire talenten inspireren om zich toe te leggen op hun gastronomische gaven.”

En hier zijn dan de jonge kandidaten:

  • COOVI: Ruben Schelfthout, Bram Quintens, Andries Gijbels
  • Ter Groene Poorte: Julie Coens, Louise Goethals, Marie Mayens, Neil Dirickx, Maaike Van Raemdonck
  • Stella Matutina: Raïsa Bauwens, Lennert Van den Berge
  • Spermalie: Michelle Boone, Kenneth Weltens, Laurence De smet, Ines Marzougui, Eline Snijkers
  • -Martinusscholen: Dieter Vandervelpen
  • Rhizo Kortrijk: Bert Messely, Maxiem Vanhee
  • Ter Duinen: Abel Demeestere, Wout Soete, Emily Brys

Hilaire Spreuwers, gastronomieconsulent Horeca Vlaanderen (tel. 0488 99 00 17).