De situatie waarin wij momenteel leven maakt dat de mondiale economie totaal verstoord is: bepaalde grondstoffen zijn heel erg schaars geworden en andere haast onbetaalbaar. Ook de prijzen van energie zijn de voorbije maanden gestegen tot ongekende hoogtes. De vraag die wij ons stellen: waar kan je als Horeca-uitbater eventueel besparen en zo de kosten een ­beetje drukken?

Horeca is een energieverslindende sector, zoveel is zeker. Koken zonder vuur lukt nu eenmaal niet. Maar waar veel energie verbruikt wordt, kan hier en daar ook wel wat bespaard worden? Misschien is het zinvol om in deze tijden eens te controleren of alle toestellen nog allemaal uitstekend werken. Haperende machines verbruiken nu eenmaal meer. En hoe zit het met de ouderdom? Zijn ze niet te oud? Nieuwe toestellen zijn vaak veel zuiniger, de aankoopprijs kan je in sommige gevallen vrij snel recupereren.

LED

Verlicht je je zaak nog steeds met traditionele verlichting of heb je deze intussen al ingeruild voor LED-verlichting? Deze is duurder in aankoop, maar het verbruik ligt veel lager en de lampen gaan veel langer mee. Aan de streep ben je als consument winnaar. Combineer deze verlichting met bewegingssensoren in ruimtes waar niet voortdurend iemand aanwezig is, zoals kelders, gangen en voorraadkamers, en je zal je verbruik gegarandeerd zien dalen. Verder hebben testen uitgewezen dat wanneer je de thermostaat in een ruimte één graad lager zet, je een besparing kan doen van wel 5%. Misschien toch iets om over na te denken.

De keuken dan. Met een oven, fornuis, koeling en afwasmachine die bijna voortdurend aan het werken zijn, zal het je niet verwonderen dat hier een massa energie verbruikt wordt. Wij overlopen even waar je eventueel winst kan boeken. Beginnen doen we met de oven. Heb je een ouder model? Dan daalt de temperatuur van de oven waarschijnlijk elke keer je de deur opent. En geef toe, dat gebeurt voortdurend. De nieuwste modellen zijn uitgerust met een luchtscherm. Open je de deur? De oven behoudt zijn temperatuur en verbruikt dus geen energie om opnieuw op te warmen tot de gewenste temperatuur.

Onderhoud

Bij het plaatsen van een koelkast en vriezer in je keuken is het erg belangrijk dat je de juiste plaats kiest om ze te zetten. Vermijd de nabijheid van ovens, fornuizen of andere warmtebronnen. Zelfs langs een raam, in volle zon, kan al voldoende zijn om je toestel harder te laten werken om de juiste temperatuur te behouden. Kijk bij aankoop naar het energielabel van je toestel en kies voor een energiezuinig type. Kies ook steeds een toestel dat past bij je zaak. Een koelkast die te leeg of te vol is, moet veel harder werken om de temperatuur te behouden. Een stelregel is dat ongeveer 75% van de ruimte gevuld moet zijn. Controleer ook regelmatig met een thermometer de werkelijke temperatuur van je koelkast of vriezer. Wanneer deze te laag is, verbruik je zinloos veel energie. Vraag aan je medewerkers om de deuren van de koeling steeds zo snel mogelijk te sluiten. Tot slot nog dit: zorg voor een goed onderhoud. Verwijder regelmatig het stof van de rooster waarlangs de warmte verdwijnt en controleer, en vervang indien nodig, de rubbers van de deuren. Deze moeten altijd soepel zijn om goed af te sluiten.

De nieuwste afwasmachines verbruiken minder water en hebben snelle programma’s. Zorg dat de machine bij elke wasbeurt goed gevuld is, zo spaar je op het einde van de dag misschien een wasbeurt uit. En dat 300 keer per jaar: tel uit die winst. Als je echt wilt besparen, kies je voor een toestel dat de hete stoom, die ontstaat tijdens de was cyclus, recupereert om water op te warmen. Berekeningen wijzen uit dat je zo gemakkelijk meer dan 20% aan energie kan besparen.

Inductie

Ook het fornuis is een grootverbruiker. Heel wat chefs kiezen nog altijd voor gas en tot nu toe is dat ook altijd een vrij goedkope manier van verhitten geweest. De laatste maanden is de gasprijs enorm gestegen en is overschakelen naar koken op inductie misschien wel het overwegen waard. Inductie heeft immers heel wat voordelen ten opzichte van gas. Zo wordt enkel de pan verhit en niet de omgeving. Wanneer je het niet gebruikt valt de warmtebron automatisch weg, terwijl een gaspit gewoon blijft branden. Bij gas verdwijnt heel veel van de warmte in de omgeving. Resultaat: een broeierige keuken waar het niet altijd aangenaam werken is. De oplossing is airco plaatsen en die verbruikt, inderdaad, opnieuw energie.

Je ziet dat er in heel wat keukens voldoende mogelijkheden zijn om te besparen. Denk je dat de mogelijkheden voor jouw keuken uitgeput zijn? Misschien is een groepsaankoop van energie wel een oplossing voor jouw zaak. Het is nu niet het meest ideale moment om een nieuw contract met je energieleverancier te onderhandelen. Groepsaankopen zijn misschien een mogelijkheid om iets te besparen, maar verwacht daar op dit moment ook niet al te veel van. Groupasol is zo een organisatie. Volgens hun website kan je je momenteel gratis en vrijblijvend inschrijven om mee te doen met de aankoop van gas en elektriciteit, maar gezien de moeilijke situatie worden er momenteel geen onderhandelingen gevoerd. En ook wanneer je de mazoutprijzen bekijkt, merk je amper verschil tussen de officiële prijs en die van de groepsaankoop. Zeker het overwegen waard, maar misschien toch nog even wachten.

Onze overheden, zowel de nationale als de deelregeringen, subsidiëren vaak energiebesparende investeringen. Laat eens een energiecheck doen van je zaak. Ook hiervoor bestaan er tussenkomsten van de overheid. Raadpleeg zeker eens één van de volgende websites.

www.subsidiedatabank.be 

www.vreg.be