Brouwerij Boon uit Lembeek heeft een nieuwe brouwzaal in gebruik genomen. Tot vandaag werd er nog altijd lambiek gebrouwen in de originele gietijzeren roerkuip uit 1896. Deze voldeed echter niet langer aan de eisen van de arbeidsveiligheid en bovendien was de capaciteit ontoereikend. “Met deze nieuwe installatie schrijven we een volgend hoofdstuk in de rijke lambiek-geschiedenis”, zegt trotse brouwer Frank Boon.
De nieuwe, volautomatische, brouwzaal werd speciaal ontworpen voor het brouwen van lambiek. Ze heeft een maximumcapaciteit die bijna driemaal groter is dan deze van de oude brouwzaal. Geen lambiek echter zonder wilde gisten en dus blijft het koelschip van de oude brouwzaal in dienst.
Deze nieuwe brouwzaal is een ‘groene’ brouwzaal. Het energieverbruik wordt gereduceerd tot de helft, via een warmtewisselaar worden de dampen gecondenseerd en de energie gerecupereerd. Op deze manier komen ‘brouwerijgeuren’ minimaal in de omgevingslucht terecht.

 

www.boon.be