De titel ‘Beste Sommelier van de Wereld’ staat in hoog aanzien. Dit ‘wereldkampioenschap’ werd voor de eerste keer georganiseerd in 1969. In de tachtiger en negentiger jaren haalden de Belgen een paar keer het podium met een tweede plaats voor Marc Wattiez, en een derde voor Herman Dedapper. Andere gekende Belgische sommeliers zoals William Wouters en Eric Boschman geraakten tot in de halve finales.

Nadien was ons land minder succesvol, niet dat wij minder goede sommeliers afvaardigden, maar het niveau in de andere landen steeg in pijlsnel tempo, de concurrentie werd sterker.

 

Dit jaar vond de wedstrijd einde maart in Tokio plaats en de jury, onder voorzitterschap van de Fransman Serge Dubs, duidde de 47-jarige Paolo Basso aan als Beste Sommelier ter Wereld 2013. Tweede was de Canadese Véronique Rivest, onze Aristide Spies werd eervol derde.

Aristide Spies (1982) deed drie jaar geleden voor de eerste keer mee, hij geraakte toen in de kwartfinale. Aristide is lid van het Belgisch Sommeliersgilde en leek niet echt voorbestemd om in het vak te gaan: hij ging niet naar een hotelschool maar maakte kennis met de wijn tijdens een vakantie in Frankrijk, samen met zijn ouders. Hij volgde de cursus sommelerie tegelijk met zijn middelbare studies. Na het behalen van zijn middelbaar diploma kreeg hij een beurs voor een verblijf van één jaar in Australië, waar hij uiteraard vooral interesse had voor de wijnbouw. Terug in België ging hij werken als sommelier in Les Forges du Pont d’Oye, toen een tweesterrenrestaurant. Later behaalde hij in België alle titels die mogelijk zijn, waaronder deze van Beste Sommelier van België in 2007. Vandaag werkt hij naast Pascal Carré in de Cave du Sommelier in Habay La Neuve (provincie Luxemburg).

Voor de titel van Beste Sommelier ter Wereld 2013 waren er 58 kandidaten, waarvan 5 dames, allemaal in de wijnwereld ronkende namen.

De voorbereiding is héél zwaar, het is keihard werken, zoniet maak je echt geen kans op een podiumplaats. Aristide is daarmee al jaren bezig: studeren, reizen, degusteren… steeds opnieuw. Inmiddels heeft hij ook opgemerkt dat de vorige winnaars meestal de titel van ‘Master of Wine’ voerden, en dus heeft hij ook dat tot objectief gekozen.

 

www.sommeliers-gilde.be www.lacavedusommelier.be