De World Beer Challenge is een jaarlijkse bierwedstrijd waarbij een internationale jury van aankopers, brouwers, journalisten en smaakexperten bieren uit de hele wereld proeven en beoordelen. De WBC wordt in de sector als erg belangrijk beschouwd. Zo werden er dit jaar meer dan 600 bieren uit alle windstreken ingezonden. Brouwerij De Brabandere deed het erg goed en behaalde maar liefst zes medailles: driemaal goud en driemaal zilver.

Bavik Super Pils, Petrus Nitro Cherry & Chocolate en Demi de Mêlée kregen elk een gouden plak in hun categorie, Petrus Aged Pale, RED by Petrus en Bavik Super Wit wonnen zilver in hun categorie.

De bekroning van Bavik Super Pils stemt de mensen van Brouwerij De Brabandere gelukkig. Het bier behaalde immers een score van 97%, een haast perfecte score. Bavik Super Pils wordt dan ook op een traditionele manier gebrouwen waarbij erg veel aandacht gaat naar kwaliteit. Zo wordt de pils tijdens het brouwen niet verdund. Dat zorgt voor een volmondige smaak. Verder worden enkel de beste aromahoppen gebruikt wat resulteert in een mooie, aangename bitterheid. Een lange en koude lagering van 30 dagen staat garant voor een fraaie helderheid en stabiliteit van het bier. Tot slot wordt de Bavik Super Pils ook niet gepasteuriseerd. Deze manier van brouwen betekent dat het productieproces langer duurt en ook dat het duurder is, maar het is een garantie voor kwaliteit.

Met het inzenden van Demi de Mêlée en Bavik Super Wit nam de brouwerij een klein risico. Beide bieren zijn immers de laatste nieuwe creaties van De Brabandere. Met respectievelijk een gouden en zilveren medaille lijkt de toekomst van beide producten verzekerd.

Demi de Mêlée is een blond bier van hoge gisting. Zelf omschrijft de brouwerij hun demi de Mêlée als een goudkleurig bier dat recht op zijn doel af gaat. Dat is in deze competitie alleszins heel erg goed gelukt.

De derde gouden medaille was weggelegd voor de Petrus Nitro Cherry & Chocolate. Een stevige jongen, erg donker van kleur, waarbij je de smaken en aroma’s van geroosterde mout, koffie en kersen meteen zal herkennen. Misschien verwacht je een zwaar en moeilijk verteerbaar bier. Het tegendeel is waar. Petrus Nitro Cherry & Chocolate wordt immers gebrouwen met stikstof in plaats van koolzuurgas. Het meest bekende bier dat op diezelfde manier geproduceerd wordt is uiteraard Guinness. Het gebruik van stikstof maakt het bier erg licht en dus zeer drinkbaar en het zorgt voor een mooi romige schuimkraag. Om de stikstof te activeren giet je het flesje in één keer en erg hard uit, recht in het midden van het glas. Enkel op de manier wordt de stikstof geactiveerd.

Petrus Aged Pale en RED by Petrus wonnen elk zilver en mag je unieke bieren noemen. Brouwerij De Brabandere bezit immers een foederzaal waar bier voor langere tijd mag rijpen in grote vaten, gemaakt van Franse eik. Bedoeling van deze rijping op vat is niet om het bier de smaak van het hout te geven. De foeders zijn enkel voedingsbodems om het bier op een volledig natuurlijk wijze een fris zure smaak te geven en een fruitig aroma. En de resultaten van de World Beer Challenge liegen er niet om: een geslaagd proces.

Tekst: WB