Horeca Vlaanderen, Het Nationaal Verbond van Frituristen (Navefri) en het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (Vlaio) zetten de campagne Erkend Friturist op. Hierbij roepen ze de doelgroep op zich te registreren als Erkend Friturist op de website www.erkendfriturist.be.

Bernard Lefèvre, voorzitter van Navefri, licht de noodzaak van de actie toe. “Er doen heel wat verkeerde veronderstellingen de ronde over het beroep van frituuruitbater. Wil je snel rijk worden? Begin dan gewoon een frituur want een frituur, dat draait altijd! En frieten bakken dat kan werkelijk iedereen! Dit soort uitspraken zijn slechts een greep uit de vele misvattingen die nog steeds over onze mooie frituursector leven.

Bovendien kan sinds de afschaffing van de vestigingswet iedereen een frituur opstarten met een grote verscheidenheid aan eetetablissementen, snackbars, frituren en restaurants tot gevolg. De ‘echte friturist’ dreigt verloren te gaan. Daarom roepen wij nu de erkenning van het vakmanschap van de friturist in het leven: Erkend Friturist”.

Hygiëne en kwaliteit

De erkenning zet een pluim op de hoed van de friturist die zich aan de kwaliteitsvoorwaarden houdt en de Belgische frietcultuur koestert. De Erkend Friturist is een vakman die kwaliteit, hygiëne en beroepsfierheid op de eerste plaats zet. De bedoeling van het label is dat de Erkend Friturist zich kan onderscheiden van de reguliere snackbar.
Om het label te krijgen moet de friturist wel aan een hele reeks voorwaarden voldoen. Dit zijn er enkele:

  • Voldoen aan de wettelijke voedselveiligheidsnormen.
  • De frieten moeten dubbel gebakken worden volgends de aangewezen temperaturen.
  • Het formaat van de frieten is tussen de 9 en de 14 mm.
  • De klant moet de frieten altijd kunnen afhalen, naast eventueel verbruik ter plaatse.
  • De uitbater heeft 5 jaar ervaring en/of volgde een frituuropleiding.
  • De uitbater serveert geen diepvriesfrieten.
  • De uitbater biedt minstens 8 typische frituursauzen aan.

Controle

De aanvraag van de friturist tot Erkend Friturist komt binnen bij Horeca Vlaanderen en Navefri. Daar zal nagekeken worden of de friturist effectief voldoet aan alle voorwaarden. Na goedkeuring ontvangt de friturist zijn of haar erkenning.
De erkenning als Erkend Friturist is drie jaar geldig. Wanneer deze drie jaren verstreken zijn, dan zal de friturist de uitnodiging krijgen om zijn of haar erkenning opnieuw aan te vragen.
Wanneer er inbreuken vastgesteld worden op één van de voorwaarden van de Erkend Friturist, dan kan de erkenning ingetrokken worden.

Om de betekenis en de lading van de Erkend Friturist duidelijk te maken aan de consument krijgt de Erkend Friturist beeldmateriaal toegezonden dat hij of zij kan gebruiken: een oorkonde, een sticker, een poster en digitaal beeldmateriaal om te gebruik in mails of op de sociale media.

Tekst: RDV