Tweesterrenchef Tim Boury van het gelijknamige restaurant in Roeselare treedt toe tot een van de meest prestigieuze gastronomische clubs in de wereld ‘Les Grandes Tables du Monde’. De club werd opgericht in 1954 in Frankrijk en heeft vandaag 179 chefs-leden in 23 landen wereldwijd. De aangesloten restaurants bieden hun gasten niet alleen maaltijden aan van een hoog gastronomisch niveau, maar ook een uitzonderlijke ontvangst in een mooi en luxueus kader. Onder de leden illustere namen als Alain Ducasse, Ann Sophie Pic en Heston Blumenthal.

Tim Boury: “Om lid te kunnen worden moet je voorgedragen worden door chefs die reeds lid zijn van ‘Les Grandes Tables du Monde’. Mijn peters waren Peter Goossens (Hof van Cleve), Nick Bril (The Jane), Jonnie Boer (De Librije) en Jannis Brevet (Inter Scaldis). Alleen twee- en driesterrenchefs kunnen lid worden. Na de aanvraag volgt een grondige screening en komt er een commissie kijken. Voor Les Grandes Tables is immers niet alleen de keuken belangrijk, maar ook de ontvangst, de locatie… kortom alles wat je onder de noemer ‘L’Art de Vivre’ kan plaatsen. Elk detail is belangrijk en moet perfect zijn. De organisatie staat bijzonder hoog aangeschreven en het is dan ook een hele eer om er lid van te mogen zijn. Een ander interessant aspect is dat je via deze weg een aantal van je collega’s uit de hele wereld kan ontmoeten. Er zijn regelmatig bijeenkomsten in Parijs. Daar merk je dat alle chefs dezelfde passies, maar ook dezelfde problemen delen en je gaat dan ook snel met elkaar van gedachten wisselen. Een meerwaarde van ons lidmaatschap is er voor onze ‘Boury Academy’, opgericht 4 jaar terug, waarbij we jonge koks van over de hele wereld ontvangen voor een stage van 3 maanden in ons restaurant. Een wederzijdse kennismaking van (kook)culturen.”

Boury is het dertiende Belgische restaurant dat aan de deur het embleem met de trotse haan in rood, wit en blauw mag hangen, een ontwerp uit 1959 van kunstenaar Jean Cocteau. Op de vraag of er straks ook een derde Michelinster aan de gevel van de villa kan prijken, is het antwoord Westvlaams nuchter: “We blijven doorwerken. We zien wel.”

Restaurant Boury: www.restaurantboury.be
Les Grandes Tables du Monde: lesgrandestablesdumonde.com