Het Autonoom Gemeentebedrijf Bourse-Beurs (AGB) is op zoek naar een of meerdere concessiehouder(s) voor het Beursgebouw in Brussel. De uiterste datum voor de ontvangst van de offertes is 15 september 2022 om 12.00 uur.

Deze horecaprojecten moeten duurzaam zijn en een positieve invloed hebben op de buurt en de gebruikers van het gerenoveerde gebouw, zodat het een aantrekkelijke plaats wordt die bijdraagt tot het behoud van een kwalitatief hoogstaand sociaal en/of cultureel aanbod.

De Beurs, met een oppervlakte van maar liefst 11.000 m², zal vanaf medio 2023 worden opengesteld voor het grote publiek. De vernieuwde Beurs zal een totaal nieuwe functie krijgen. Een groot deel van het gebouw zal bestaan uit openbare ruimten, waardoor het gebouw een centrale en creatieve ontmoetingsplaats in de stad zal worden. Het is belangrijk op te merken dat het gebouw op de monumentenlijst staat. Er komt een centrale galerij met banken, een tentoonstellings- en vergaderruimte, een restaurant, een bar/café en een skybar met terras. Op de bovenste verdiepingen komt de permanente tentoonstelling ‘Belgian Beer World’ over de Belgische biercultuur en een permanente tentoonstellingsruimte over de geschiedenis van de Beurs met in de kelders toegang tot Bruxella 1238.

Door de HORECA-ruimten op duurzame wijze te renoveren, hoopt het Autonome Gemeentebedrijf Bourse-Beurs de uitstraling en aantrekkelijkheid van het gebouw te vergroten en een beter onthaal van de bezoekers te verzekeren. De voor te stellen exploitatievoorwaarden zullen voorrang geven aan versterking van de sociale samenhang en animatie van het gebouw, in aanvulling op en in harmonie met de reeds in het gebouw aanwezige activiteiten.

Ter indicatie, de klanten van de HORECA-ruimten zouden moeten bestaan uit :

  • bezoekers van Belgian Beer World (individuele, gezins- of groepsklanten);
  • professionals bij specifieke evenementen (groepslunches, buffetten, ontbijten, koffiepauzes enz.)

De typologie van de klanten zou dus als volgt moeten zijn:

  • een publiek uit de buurt (voorbijgangers, gepensioneerden, gezinnen of zakenlieden) dat regelmatig komt;
  • een publiek van buiten het gewest, met name uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en uit het buitenland;
  • verenigingsgroepen die rechtstreeks of via touroperators boeken;
  • bedrijfsgroepen die een bijeenkomst in het museum organiseren.