De Covid19-besmettingen nemen overhand toe en het gevaar bestaat dat, zonder krachtige ingrepen, de economie, het onderwijs en de medische voorzieningen volledig stil zullen vallen. De regering heeft daarom krachtige maatregelen getroffen, die vooral op de horeca grote repercussies hebben.

Minister van volksgezondheid Frank Vandenbroucke  stelt: “Als de dijk breekt, is de ramp totaal, en valt het leven weer helemaal stil”.

Volgens Vandenbroucke zijn cafés ‘hotspots van besmetting’ , hoewel daarvan vooralsnog geen concreet bewijs is.

6 oktober: dit treft de horeca

De cafés moeten in heel het land om 23 uur dicht, en er mogen maximaal vier personen aan een tafel zitten, uitgezonderd de personen die onder één dak wonen. Staand consumeren of gebruiken aan de toog was sowieso reeds verboden.
Restaurants mogen open blijven tot één uur en daar blijven tafels tot 10 personen toegelaten. Mondmaskers zijn en blijven verplicht behalve wanneer je aan tafel zit. Ook voor wat betreft het geven van contactinfo verandert niets.

Dit alles geldt ook voor sportclubs, cafetaria’s van verenigingen en dergelijke. De strengere regels gaan in op 9 oktober en duren, in principe, tot 9 november. De ministers waarschuwen tegelijkertijd: het is van moeten en iedereen dient zich aan de regels te houden. Als de toename van de besmettingen niet gestopt kan worden komen er nog strengere maatregelen. Er zal dus nog veel intenser gecontroleerd worden.

Erger vermeden

Ludo Geurden, voorzitter van Horeca Vlaanderen: “Gelukkig hebben we erger voorkomen, aanvankelijk werd er zelfs gedacht aan een volledige lockdown van de hele horeca: cafés, maar ook restaurants en hotels. Dat zou een echte ramp geweest zijn. De café’s en restaurants doen hun best, het probleem ligt niet zozeer bij de horeca-uitbaters, wel bij de gasten. Ook wij vragen meer handhaving. Want wanneer het na een maand niet verbetert ziet het er helemaal slecht uit. We wachten nu op de ‘barometer’, met kleurencodes volgens de regio’s of provincies. Die moet er binnen een tiental dagen zijn. Dan wordt het mogelijk verschillende maatregelen te nemen naargelang de provincie of gemeente”.

De prioriteit van de Horecafederaties zal nu in de eerste plaats gaan naar het bekomen van compensaties. Helaas is de budgettaire toestand van het land niet florissant. Al zeker de Vlaamse Minister-President zei dat er geen budgettaire ruimte meer is.

Correct blijven

Cafés zouden in de verleiding kunnen komen om zich snel naar restaurant om te vormen. Dat is echter geen goed idee: dit vraagt heel wat administratieve wijzigingen: BTW-briefjes, witte kassa, HACCP-dossier enzovoort. Het hangt er om te beginnen al van af hoe je geregistreerd bent op de Kruispuntbank voor Ondernemingen. Een bar of café heeft NACE-BEL-code 56.301, een restaurant NACE-BEL-56.101, of 56.102.

Een en ander zal zonder twijfel streng gecontroleerd worden.

 

Brussel

Brussel staat op nummer twee van de meest ‘besmettelijke’ steden van Europa. Eén op 7 geteste personen blijkt besmet. Geen benijdenswaardige positie, en zeker niet goed voor de reputatie van Brussel. Veel buitenlanders willen gewoon niet meer naar Brussel komen.

De besmettingsratio moet naar beneden, en daarom nam de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een serie draconische maatregelen: meest in het oog vallend is de volledige sluiting van de Brusselse cafés en feestzalen tot en met 9 november, en het alcoholverbod op publieke plaatsen. Dit laatste heeft weinig te maken met de Horeca maar toch: een blikje bier kopen bij frituur Louise en dat uitdrinken op een bank op het pleintje mag niet.

De Proxilening

Er is wel een lichtpunt. Door de getroffen maatregelen worden veel horecazaken geraakt. Misschien komen er compensaties, maar de effecten daarvan zijn niet voor onmiddellijk. De Horecafederatie van Brussel meldt dat er een nieuwe financieringsmogelijkheid komt: de ‘Horeca Taxshelter’, naar analogie van wat reeds bestaat voor de filmindustrie. Vanaf 15 oktober kan je geld lenen (tot 300 000 euro) aan een Brusselse KMO of zelfstandige aan heel aantrekkelijke voorwaarden, met staatswaarborg. De geldlener recupereert 30 % als belastingsvoordeel en krijgt een stevig rendement.

Meer info:

www.horecabruxelles.be/un-pret-permettant-a-votre-clientele-de-preter-de-largent-a-votre-etablissement-horeca-avec-un-avantage-fiscal-et-une-garantie-de-letat/

www.beci.be/nl/2020/06/11/via-de-proxi-lening-mobiliseert-de-brusselse-regering-het-spaargeld-van-de-burgers-om-de-kmos-te-ondersteunen/

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven met nieuws uit de horecasector, gratis toegang krijgen tot tal van beurzen en elke maand gratis de online versie van het magazine ontvangen?
Schrijf je dan hieronder in: