De Belgische Brouwers reageren teleurgesteld op de beslissing van de Brusselse regering om de cafés volledig te sluiten gedurende één maand. Ze toont veel begrip voor de moeilijke situatie in Brussel en bij uitbereiding in België, maar pleit voor een evidence based beleid zonder differentiatie tussen cafés en restaurants. Objectieve en representatieve data die aantonen dat cafés hotspots zouden zijn van covid-19 infecties ontbreken volledig. Sterker nog, uit officiële statistieken van onze buurlanden blijkt het tegendeel. Als we kijken naar de statistieken in onze buurlanden, dan blijkt dat de cafés niet de grote boosdoener zijn. Uit officiële statistieken blijkt dat in Nederland slechts 3% van de besmettingen in de horeca plaatsvinden, ten opzichte van 53% thuis, 15,5% bij familie en 7,8% op het werk. De Belgische Brouwers stellen bovendien de onverklaarbare differentiatie tussen cafés, bars en tearooms enerzijds en restaurants, brasseries en snacks anderzijds in vraag.

“Volksgezondheid is doorslaggevend en sinds de horecasluiting in maart proberen wij daarom samen met onze partners in de horeca het hoofd boven water te houden. Sinds juni investeren we samen met hen in een veilige omgeving en beleving. Wij hebben de maatregelen die de regering trof ook steeds maximaal ondersteund. Maar de beslissing van de Brusselse regering om cafés volledig te sluiten samen met de differentiatie tussen cafés en restaurants in het hele land, lijken weinig objectieve grondslag te hebben. We vrezen ook een chaos, gezien de vele hybride horecaconcepten zoals cafés die ook snacks of een beperkt aantal maaltijden aanbieden”, aldus Nathalie Poissonnier, Directeur van Belgische Brouwers. ”Bovendien worden niet alleen de cafés getroffen, maar ook een hele keten van toeleveranciers waaronder de brouwers. Sinds het begin van de COVID-19 crisis, kende de volledige sector een enorme terugval in verkoop. De heropening van de horeca deed ons geloven dat we het verlies nog tot een minimum konden beperken, maar met deze nieuwe maatregel gaat ook die hoop de deur uit.’ De Belgische Brouwers steunen daarom de vraag van Horeca Vlaanderen om de cijfers bekend te maken, zodat een horecabeleid op basis van feitelijke data mogelijk wordt.

De Belgische Brouwers roepen alle Belgische bierliefhebbers dan ook op om zich aan de regels te houden: “Wie in de toekomst nog wilt kunnen genieten van een fris pintje in een lokaal café, die moét zich nu aan de regels houden. Niet alleen in de horeca, maar overàl. Thuis, bij familie en op het werk gebeurt het gros van de infecties, maar het zijn de cafés en de brouwerijen die daar nu het gelag voor betalen. En als dat geen reden genoeg is, doe het dan voor de mensen die u liefhebt, want wie zich niet aan de regels houdt, die speelt met levens.”

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven met nieuws uit de horecasector, gratis toegang krijgen tot tal van beurzen en elke maand gratis de online versie van het magazine ontvangen?
Schrijf je dan hieronder in: