Bouw van een nieuwe wijnmakerij en aanplant van tien extra hectaren in het voorjaar: dankzij een investering van 12 miljoen euro zal het Domaine du Chant d’Eole over enkele maanden de grootste wijngaard van België zijn. Hubert Ewbank mikt op een productie van 500.000 flessen in 2027-28.

Deze in 2011 in Quévy gestarte wijngaard is bovenal het project van de familie Ewbank uit Wespin, die bijna 1300 hectare landbouwgrond tot aan de Franse grens bezit. De aanzet tot de ontwikkeling werd gegeven door Filip Remue, een Belg die in de Champagnestreek woonde en die voorstelde om enkele hectaren te kopen van Louis Ewbank, die het briljante idee had om samen met hem mousserende wijnen te gaan produceren.

Dankzij de inspanningen van Hubert Ewbank, het neefje van Louis, dat zich al snel bij het team voegde, ontwikkelde de wijngaard zich op briljante wijze en werden de wijnen zelfs uitgeroepen tot de ‘Beste mousserende wijnen’ op het Wereldconcours van Brussel in 2019, een titel die het mogelijk maakte om het tempo nog verder op te voeren.

Begonnen met negen hectare, beslaat de wijngaard nu dertig en dat zullen er komend voorjaar veertig worden. Ter informatie: de aanplant van één hectare kost ongeveer 100.000 euro (wijnstokken, paaltjes, draad, enz.) en met de nieuwe wijnmakerij is een investering van bijna 11 miljoen gemoeid. De nieuwe capaciteit van de wijnmakerij zal het mogelijk maken 1,5 miljoen flessen gedurende de lange maanden van hun rijping op te slaan, in een kelder van 7 meter diep, bij een natuurlijk gecontroleerde temperatuur.

Naast de cosmeticalijn ‘Maison Eole’, ontwikkeld door zijn echtgenote Anne-Sophie Charle, heeft Hubert Ewbank tijdens een persconferentie eind februari ook de nieuwe producten voor 2022 opgesomd. Naast de nieuwe wijnmakerij en een terras van 200 m² komen er een nieuw dakterras en zalen die evenementen met maximaal 450 zitplaatsen en 1000 staanplaatsen kunnen onthalen!

De huidige werkzaamheden omvatten ook de bouw van een voorstellingszaal (9,5 m hoog). De in de zomer van 2021 geteste formule van een restaurant op palen te midden van de wijngaard wordt vernieuwd en zal van mei tot oktober in het teken staan van Waalse streekproducten.

“Dit is een generatie-investering; het zullen degenen zijn die na ons komen die ervan zullen profiteren,” besluit Hubert Ewbank met trots. Afspraak in november 2022 voor een inhuldiging met lichtjes, een kerstmarkt en spektakeldiners! Een flinke booster voor de Belgische wijnbouw.

Van links naar rechts: Hubert Ewbank en German Mulet nemen het 100e okshoofd van Barwal in ontvangst, gebracht door Hugues De Pra

Een bouwproject van 16 maanden dat in november 2022 voltooid zal zijn

Op 23 februari heeft Barwal zijn 100e okshoofd geleverd aan Domaine du Chant d’Eole, dat er al zeventien had. Barwal, in 2020 opgericht door Hugues De Pra en Didier Mattivi, heeft ervoor gekozen om de kwaliteit van Belgisch eikenhout te promoten door in een kort circuit vaten en fusten te produceren voor wijnbouwers, brouwers en distilleerders. De verpakking gebeurt momenteel door de Tonnellerie de Champagne, maar het is de ambitie van het duo om een kuiperij op Belgische bodem te openen.

Tekst: Marc Vanel – Foto’s : Cédric Grumiau/DCE