Dit jaar al voor de 8e keer op rij organiseerde JRE België de JRE Cooking Cup 2022. Deze wedstrijd voor studenten van hotelscholen in het noorden en zuiden van ons land, evenals het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, kende een perfect verloop op 21 februari ll. in Hotelschool Coovi te Anderlecht.

Wij waren aanwezig en konden met onze eigen ogen de hoge kwaliteit en de indrukwekkende esthetiek van de gerechten, maar ook het zonneklare talent van de verschillende kandidaten waarnemen. Hetzelfde ging op voor het winnende duo dat de Eerste Prijs van de JRE Cooking Cup 2022 in de wacht sleepte, namelijk niemand minder dan de broers Jenthe Kuppens en Sibren Kuppens van de Hotelschool in Hasselt. Een 17-jarige tweeling waarover de jury unaniem was.

Een ingewikkelde, maar zeer kleurrijke, smaakvolle en talentvolle wedstrijd

Deze wedstrijd was voor de jonge deelnemers de gelegenheid om hetgeen ze geleerd hebben op hun school om te zetten in de praktijk. Een goede gelegenheid om de aandacht te vestigen op de aangeleerde specifieke technieken, hun gevoel voor organisatie, hun stressbestendigheid en om de professionele jury te laten zien wat ze kunnen en dat ze nu al over heel wat talent beschikken. Dit is ook de beste manier om de jonge koks van morgen klaar te stomen voor hun toekomstig beroep.

Het is duidelijk dat de opvolging verzekerd is en dat niets onze toekomstige professionals, een titel die deze zeer jonge talenten reeds waard zijn, lijkt te ontmoedigen.

Vijf van alle scholen die werden uitgenodigd om deel te nemen, namen het 21 februari ll. tegen elkaar op in de finale van de JRE Cooking Cup. Deze vijf kandidaat-hotelscholen waren in alfabetische volgorde: Coovi, Hasselt, Rhizo, Spermalie, Ter Groene Poorte.

Twee professionele jury’s van de partij

Jury Keukentechnieken:

 • David Heine (Restaurant La Fleur de Thym)
 • Pieter Caubergs (Restaurant Sarriette)
 • Damien Vanderhoeven (Restaurant Le Coriandre)
 • Benoît Neusy (Restaurant L’Impératif)
 • Antoine Guilmot (Restaurant Nowa)
 • Kristof Timmermans (Restaurant Les Abris) – Président du jury)

Jury Degustaties

 • Bina Snoekx (Restaurant Sarriette)
 • Paul-Luc Meesen (Restaurant De Fakkels)
 • Tijs Coesemans (Restaurant Les Abris)
 • Didier Galet (Restaurant Didier Galet)
 • Christiane Didden (Restaurant Didier Galet)
 • Noelia Sanchez (TUI)
 • Samyra Schuermans (TUI)

 

Ter Groene Poorte wint Prijs Mystery Box

Tegelijkertijd werden andere speciale prijzen uitgedeeld voor: Het Beste Voorgerecht, Het Beste Hoofdgerecht en De Beste ‘Mystery Box’.

Meteen al sprongen de broers Kuppens (Hotelschool Hasselt) in het oog door naast de Eerste Prijs ook de Prijs voor het Beste Voorgerecht en ook nog eens de Prijs voor Het Beste Hoofdgerecht in de wacht te slepen!

Ten slotte ging de Prijs Mystery Box naar de Hotelschool Ter Groene Poorte (Brugge).

Alle andere kandidaten kregen ook een welverdiende (ze waren al sinds 7u ‘s ochtends paraat!) troostprijs: verschillende geschenken van de partners van JRE. Beloningen om deze nieuwe generatie jonge koks te stimuleren om het beroep voort te zetten en te verdedigen.

Binnenkort onthullen we het volledige verslag over de JRE Cooking Cup 2022 door een kijkje te nemen achter de schermen van de wedstrijd, met interviews met de jonge winnaars en de juryleden, over de interessante ontmoetingen tijdens deze gelegenheid en over de Vereniging van JRE, momenteel onder het voorzitterschap van Olivier Bauche (Restaurant La Gloriette te Marche-en-Famenne).

Meer info: www.jre.be

Tekst: JR