Het beste belegde broodje ter wereld komt uit België

Van 22 tot 24 oktober zijn de beste bakkers ter wereld samengekomen in Nantes om deel te nemen aan de Coupe du Monde de la Boulangerie. En raad eens wat? Een Belgische bakkerij heeft een medaille en de prijs voor het beste belegde broodje behaald!

Elke drie tot vier jaar vindt de Coupe du Monde de la Boulangerie plaats in Frankrijk. Bij die gelegenheid wedijveren de beste bakkers geselecteerd uit vijf continenten met talent en behendigheid om brood, viennoiseries maar ook sierstukken te maken.

Dit jaar streden maar liefst 18 landen in Nantes om de titel van de beste bakker ter wereld. België werd vertegenwoordigd door Bart Schelstraete en Joran Defossez van de bakkerij Sint-Anna in Zottegem. De deelnemers moesten verschillende proeven afleggen: ze moesten een sierstuk rond het thema van hun land van oorsprong, viennoiseries , biobrood, voedingsbrood, een ‘normaal’ brood, een stokbrood en een belegd broodje klaarmaken.

Voor hun belegd broodje kozen de bakkers van Zottegem voor een bagel. En het beleg was allesbehalve gewoon: “Aangezien de wedstrijd in Frankrijk werd gehouden, belegden we het met een trio van Franse kazen, waaraan we een crumble van mattentaart uit Zottegem en stukjes gemarineerde kalkoen toevoegden”, legt bakker Bart uit. “De combinatie van zoet en zuur viel echt in de smaak bij de juryleden, die het broodje heerlijk en innovatief vonden.”

 

Bronzen medaille

“Omdat wij trots zijn om Belg te zijn, versierden we ons belegd broodje met paarse en gele bloemen en een in de vorm van een bloem gesneden rood kerstomaatje in verwijzing naar de Belgische driekleur”, verklaart Bart trots.

Uiteindelijk sleepte de bakkerij Sint-Anna de derde prijs voor de beste bakker ter wereld in de wacht. “Taiwan veroverde de eerste plaats en Japan de tweede plaats. Wij zijn heel trots dat we ons koninkrijkje op de derde plaats hebben gebracht.”

Naast deze mooie positie in de ranglijst hebben de bakkers van Sint-Anna de prijs voor het beste belegde broodje in ontvangst genomen.

Bart: “De jury was vooral onder de indruk van onze viennoiseries en ons stokbrood. Een hele eer als je bedenkt dat ook Frankrijk deelnam. En wij zijn uiteraard ook heel trots dat we de eerste prijs hebben gewonnen met ons belegd broodje met de knapperige crumble van Zottegemse mattentaart.”

https://fr-fr.facebook.com/coupedumondedelaboulangerie