Een spetterende vijfdaagse

De 29ste editie van de vakbeurs voor de horeca en grootkeukens was succesvol over de hele lijn. Het gebeuren was een aaneenschakeling van prestigieuze culinaire wedstrijden, inspirerende trendtalks en workshops. De bezoekers werden ondergedompeld in een wereld van inspiratie, passie, kennisdeling en uitwisseling van ervaringen.

Innovatieve producten

Horeca Expo presenteert elk jaar de nieuwste en meest innovatieve producten en diensten op de Belgische horecamarkt. De vakjury maakte een selectie van favorieten uit 120 inzendingen in volgende categorieën: Food, Beverage, Interior & Decoration, Services, Technology & Equipment, Sustainability en Beste Start-ups. De vakjury was samengesteld uit Christophe Maes (Food Inspiration), Patrick Aertsen (Living Tomorrow), Eric De Wagenaere (Leadersclub), Marc Waelbers (The Foodservice Community), Carolien Plevier (The Foodservice Community), Piet Desmyter (Evolution), Caroline Blyaert (Snackblad), Ruben De Ville (Horeca Magazine), Tom d’Halluin (PMG), Marina Stoop (Foodprint), Geert Van Lierde (Bierpassie) en Carine Van Steen (Culinaire Saisonnier).

Per categorie werd 1 winnaar gekozen:

Culinaire wedstrijden

Belgische selectie Bocuse d’Or 2017: om de 2 jaar gaat België op zoek naar de geschikte kandidaat om ons land culinair te vertegenwoordigen. Het hoofddoel is een kandidaat selecteren voor de Bocuse d’Or. De winnaar zal België vertegenwoordigen op de Europese finale in Turijn, juni 2018 en hopelijk ook op de wereldfinale in Lyon in januari 2019. Volgende chefs werden geselecteerd voor deze finale: Dany Lombart (Le Val d’Heure, Montigny le Tilleul); Karen Torosyan (Bozar, Brussel); Kenny Bernaerts (Studio Bern); Lode De Roover (Fleur de Lin, Zele) en Jan Van de Velde (Martinique, Mechelen). De jury was samengesteld uit 24 gerenommeerde chefs. Winnaar werd Lode De Roover.

Belgian Bocuse d’Or Commis Challenge 2017. Deze wedstrijd zoekt de jonge keukenhulp om samen met de geselecteerde chef een topteam te vormen. De finalisten waren: Nicolas Domergue (Hotelschool Namen), Piet Van de Casteele (Ter Duinen, Koksijde), Bjarne Vermeersch (Spermalie, Brugge), Frederik Van de Schoor (Talentenschool Turnhout) en Bert Messely (Hotelschool Kortrijk). Winnaar Piet Van de Casteele zal samen met chef Lode De Roover ons land vertegenwoordigen in Turijn.

Jong Talent Trophee Auguste Escoffier: deze kookwedstrijd met juryvoorzitter Peter Goossens en leesvoorzitters Ferdy Debecker en Jean-Baptiste Thomaes moest de winnaar selecteren die ons land zal vertegenwoordigen op de internationale finale in Zurich (Zwitserland) begin maart 2018. Thema voor de wedstrijd van dit jaar is duif (+/- 500 à 600 gram) in een koude (lauwe) bereiding met 3 vrije garnituren (voor 8 personen) en in een warme bereiding eveneens met 3 vrije garnituren (voor 8 personen), gepresenteerd op bord. Winnaars werden Pim Meiresone en Sam Filipusson van Hotelschool Spermalie (Brugge). Pim en Sam zijn twee leerlingen van het zevende specialisatiejaar Gastronomie.

Viskok van het Jaar (VLAM). Voor de 29ste keer ging VLAM op zoek naar het lekkerste en origineelste gerecht met de ‘Vis van het Jaar’, rode poon. Voorzitter van de wedstrijd is Filip Claeys van restaurant De Jonkman** en medestichter van de NorthSeaChefs. De Viskok van het Jaar sluit zich aan in de rij topchefs die de wedstrijd de voorbije jaren wonnen. Recente winnaars waren onder andere Sam Van Houcke van restaurant Onder de Toren en Rob Stevens van D’Oude Pastorie, Jonathan Olivier van De Jonkman, Ivan Menten van Lèche Plat en Dean Masschelein van Boury. Deze topchefs promoten Noordzeevis, met speciale aandacht voor de minder bekende en daardoor vaak onbeminde vissoorten. De winnaar die de titel voert in 2018 is Stijn de Vreese van restaurant Benoit en Bernard Dewitte (Zingem).

Beste Grootkeukenkok van België 2017-2018. De deelnemers kregen de opdracht een eigen creatie samen te stellen van een 3-gangen feestmenu, te creëren voor een grootkeuken en voor een budget van 7 euro. De winnaar werd chefkok Bart Denys van Huize Zonnelied (Ieper) die koos voor een voorgerecht met rode poon, een hoofdgerecht met kip en als dessert voor flensjes. Hij gebruikte daarbij heel wat vergeten groenten, zoals pastinaak en zonnewortel, en kruiden. Bart Denys is tevens lesgever bij hotelschool Ter Duinen (Koksijde).

Nog veel meer…

Parallel aan deze prestigieuze wedstrijden waren er ook talrijke andere workshops, demonstraties en informatiesessies. We vermelden enkele hoogtepunten:

  • Belgisch Kampioen Belgian Cup Tasters Championship werd Louis Dock van koffiebranderij Donko’s.
  • Workshops koffie met barista’s Katrien Pauwels, Mieke Meert en Peter Hernou.
  • Thierry Canetta van Ellis Gourmet Burger met een trendgesprek over een hamburgerconcept dat amper 5 jaar geleden startte en inmiddels 24 vestigingen heeft en 700 mensen tewerk stelt.
  • Rock’n Roll koken met Belgisch witblauw door Alex Verhoeven, chef van restaurant Fleur de Sel (Kasterlee).
  • Workshops koffie & thee met Peter Deprez (barista van Viva Sara) en Jozefien Muylle die ons anders over die warme dranken leerden denken.

 

En verder nog Vegucation die de horeca inspireert tot meer plantaardige menuvoorstellen, masterclasses wine en masterclasses food, trendtalks van Foodservice Community, grootkeukencolloquium over innovatie in bedrijfscatering, en vergeten we de Nationale Dag van de Friturist niet.

Noteer nu al editie 2018. De 30ste uitgave van Horeca Expo vindt plaats van 18 t.e.m. 22 november 2018.

www.horecaexpo.be