De 19e editie van de Gault&Millau België, waar altijd reikhalzend naar wordt uitgekeken, is op 13 december tijdens een videoconferentie voorgesteld door de CEO van de gids, Marc Declerck, en presentatrice Virginie Claes.

Het goede nieuws is dat deze editie zeker even rijk is dan de vorige, ondanks de gezondheidscrisis die we momenteel doormaken. En dat is maar goed ook. De Chef van het Jaar en de 3 Jonge Chefs zorgen bij elke editie voor een boeiende spanning. Terwijl elke chef die met zijn restaurant in de gids opgenomen is,  ongeduldig is om zijn beoordeling, zijn rangschikking en vooral de thematische prijzen, waardoor de klanten bij voorrang gaan tafelen bij de ene of andere winnaar van deze prijzen, te kennen.

Deze nieuwe editie heeft de inspecteurs van de gids er niet van weerhouden om nieuwe ontdekkingen te doen door 135 nieuwe zaken toe te voegen, waaronder enkele opmerkelijke nieuwigheden, en 122 hogere beoordelingen toe te kennen. Zoals bij elke editie konden de inspecteurs ook nu weer de gebruikelijke thematische erkenningen uitreiken, maar ze willen vooral ook de Chef van het Jaar en de 3 Jonge Chefs van het Jaar per gewest (Brussel, Vlaanderen, Wallonië) benoemen, naar goede gewoonte van de Gault&Millau.

Het gaat om niemand anders dan:

De Chef van het Jaar: Thierry Theys van het Restaurant ‘Nuance’ in Duffel (Vlaanderen)

De redactie van de Gault&Millau zei over Thierry Theys: “Met zijn zin voor nuance – alles wordt gezegd met de naam –, contrasten uitgewerkt in uitgebalanceerde details en goed ontworpen borden heeft hij immers nieuwe toppen geschoren. De signatuur van zijn keuken is een rode draad die loopt van de aperitiefhapjes tot de zoetigheden bij de koffie, waarbij de gasten worden verwend met vele amusante ontdekkingen die de smaakpapillen prikkelen.

Een uitspraak die als volgt werd aangevuld en bevestigd door CEO Marc Declerck:  “Geen enkel detail ontbreekt: van het luxe interieur tot de selectie van brood en boter.”

De Jonge Chefs van het Jaar 2022 

François-Xavier Lambory van het Restaurant Stirwen (Etterbeek) voor Brussel

Martin Volkaerts van het Restaurant L’Amandier in Genval voor Wallonië

Martijn Defauw van het Restaurant Rebelle in Kortrijk voor Vlaanderen

De opmerkelijke nieuwigheden

Wallonië:

  • Toma (Chef: Thomas Troupin) in Luik (16/20)
  • Le Grand Verre (Chef: Wout Bru) in Durbuy (16/20)

Brussel: La Villa Lorraine by Yves Mattagne (16,5/20)

VlaanderenHertog Jan in Antwerpen (18/20)

De hogere beoordelingen voor deze editie 2022

Restaurant Ralf Berendsen (Lanaken) en Vrijmoed (Gent) met 17,5/20, Sel Gris (Knokke-Heist) met 17/20, Altermezzo (Tongeren), Colette – De Vijvers (Averbode), Dôme (Antwerpen) en Sir Kwinten (Lennik) met 16,5/20 en L’Envie (Zwevegem) met 16/20.

De winnaars van 2022 per thema zijn, voor de drie Belgische gewesten 

  • Gastheer van het jaar: Jonas Kellens (Dim Dining – Antwerpen)
  • Italiaans restaurant van het jaar: San Daniele (Brussel – Ganshoren)
  • Aziatisch restaurant van het jaar: Nonbe Daigaku (Brussel – Elsene)
  • Het mooiste terras: Le Cor de Chasse (Wéris)
  • Het mooiste design restaurant: Le Vieux Château (Flobecq)
  • Sommelier van het jaar: Benjamin De Buck (Vrijmoed – Gent)
  • Dessert van het jaar: Restaurant Ralf Berendsen (Lanaken)
  • Brasserie van het jaar: Ciro’s (Antwerpen)
  • Gastro-bistro van het jaar: DOOR73 (Gent)
  • Ambachtelijke kok van het jaar: Jan Nijs (Plein 25 – Elsegem)
  • Groentekok van het jaar: Arabelle Meirlaen (Marchin)
  • Wijnkaar van het jaar: Sans Cravate (Brugge)
  • Bierkaart van het jaar: Taratata (Hasselt)

En ook 3 nieuwe thematische categorieën in 2022

  • Cocktailbar van het jaar 2022: Arthur Orlans (Brussel)
  • Finest Chocolatiers:

* Deduytschaever (Gent)

* Vanessa Renard Finest Chocolate (Brussel)

* Bernard Schobbens (Chaumont-Gistoux)

  • Ontdekking Finest Chocolatier van het jaar 2022:  Xocolate (Brussel)

De Plezier Prijs van het jaar

  • ’t Pachthuis (Zottegem) voor Vlaanderen
  • Chabrol voor Brussel
  • CCnomie (Dinant – Falmignoul) voor Wallonië

De 3 ontdekkingen van het jaar

  • Klost’r (Vlijtingen) voor Vlaanderen
  • Savage voor Brussel
  • Racines (Floreffe) voor Wallonië

De POP-selectie en extra katernen in de gids

Deze selectie omvat de beste ‘fast/street food gastronomie’-zaken en 430 meer ‘casual’ adressen die toegankelijker zijn voor het grote publiek.

Deze keer zijn maar liefst 50 extra adressen aan deze categorie toegevoegd.

De drie POP-winnaars van 2022 zijn: Raffat in Leuven, Habibi in Brussel en El Cuchillo in Genval.

Andere nieuwigheden in de Gault&Millau 2022

Naast de POP-katern zijn er drie nieuwe rijk geïllustreerde katernen:

  •  ‘Great Cocktail Bars’: de selectie van de beste cocktailbars in België.
    Arthur Orlans in Brussel wordt uitgeroepen tot Cocktail Bar van het Jaar 2022.
  • ‘Finest Chocolatiers’: de Gault&Millau-selectie van de beste chocolatiers. Enkele weken heeft de gids de Chocolatiers van het jaar uitgeroepen op Brussels Expo: Deduytschaever (Gent), Vanessa Renard Finest Chocolate (Brussel) en Bernard Schobbens (Chaumont-Gistoux). De Ontdekking van het Jaar komt toe aan Xocolate in Brussel.

De gastronomische restaurants en POP’s van de gids ‘A Taste of Luxembourg’ zijn ook opgenomen in deze gids, in een aparte katern.

De Gault&Millau 2022 heeft ook een nieuwe website: www.gaultmillau.be

Op deze nieuwe website staan uiteraard alle restaurants, chocolatiers en cocktailbars. U kunt ook online de ligging, de beoordeling, de openingsuren, het budget of het type keuken raadplegen van elk restaurant dat in de Gault&Millau 2022 is opgenomen.

De Gault&Millau 2022 is online verkrijgbaar (shop.gaultmillau.be) maar ook in de boekhandel en supermarkt (tegen de prijs van € 29).

Tekst: JR