De Gebrande Winning

Wat Parker is voor de wijnwereld is Ratebeer voor het bier. Ratebeer heeft zijn basis in Wilmington, Delaware, in de Verenigde Staten en synthetiseert de bevindingen van bierkenners, professionelen en bierenthousiastelingen uit heel de wereld. De rangschikkingen van Ratebeer worden besproken in de grootste nieuwsmedia wereldwijd.

Dit jaar koos Ratebeer het restaurant ‘De Gebrande Winning’ in Sint-Truiden tot ‘Best Beer Destination in the World’. Een onderscheiding waarmee chef Raf Sainte (46) meer dan blij is.

Sainte studeerde af aan de Hotelschool van Herk-de-Stad, een instelling waar veel gewerkt werd rond de harmonie van bier en gerechten. Dat resulteerde in de publicatie van verschillende boeken en evenementen waaraan Raf, als leerling, vrijwillig en graag meewerkte. Een passie die hij bleef koesteren, ook als chef in verschillende restaurants.

Enkele jaren geleden kreeg hij de kans om op eigen benen te staan in De Gebrande Winning, een eeuwenoude Haspengouwse vierkanthoeve op wandelafstand van het centrum van Sint-Truiden. Een ‘winning’ is in de streek de gangbare benaming voor een hoeve.

Op de kaart staan 250 referenties, de ‘suggesties van de chef’ niet meegerekend.

Verder kijken dan standaardbieren

“Veel collega’s vinden de combinatie van bier en gerechten wel interessant, maar je kan er, volgens hen, te weinig mee verdienen. Dat klopt als je het bij de standaardbieren houdt die je in iedere supermarkt vindt, want uiteraard kent iedereen daarvan de prijs. Dan kan je niet, zoals bij wijn, de inkoop maal tien rekenen, ze zouden je voor dief verslijten. Maar je kan op zoek gaan naar exclusieve bieren, soms van heel kleine Belgische brouwerijtjes die slechts twee of drie afzetpunten hebben. De gasten zijn best bereid om dan iets meer te betalen omdat ze weten dat ze iets bijzonders in hun glas krijgen”.

Tijdens ons bezoek werd een lading exclusief Amerikaans bier in de middeleeuwse kelder gelost. “Iets heel bijzonder”, weet Raf, “Kost normaal erg veel maar via goede contacten in Nederland kon ik het toch aan een aanvaardbare prijs bekomen. En dat maakt dat het ook voor de gasten meer dan betaalbaar blijft”.

De Gebrande Winning scoort al jaren uitstekend bij bierkenners, en er ontstaat een waar biertoerisme naar deze zaak. Juist voor de Corona-lockdown waren gezelschappen van vijftig uit Polen, of een groep van 120 internationale bierfanaten, geen zeldzaamheid.

Meer dan koken met bier.

«Er is veel misverstand als je het over een ‘bierrestaurant’ hebt. Dan denkt iedereen dat je alleen maar gerechten serveert die met bier bereid zijn. Maar dat is niet zo, er zijn wel een paar bereidingen waar bier aan te pas komt, maar dat is slechts een klein deel. In dit huis gaat het over de harmonie tussen gastronomie en bier. In bier onderscheidt men ruim 600 smaken, en daartussen zitten er altijd die het gerecht een extra ondersteuning geven. Soms is het daarbij interessanter om te kijken naar de saus of het garnituur, dan naar het hoofdbestanddeel van het gerecht”.

Overigens is de pure keuken van Raf Sainte echt wel gastronomisch te noemen. Met een Bib Gourmand van Michelin en 13/20 Gault Millau staat De Gebrande Winning voor een van de betere culinaire adressen van de streek.

www.degebrandewinning.be      www.ratebeer.com

Tekst: HW

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven met nieuws uit de horecasector, gratis toegang krijgen tot tal van beurzen en elke maand gratis de online versie van het magazine ontvangen?
Schrijf je dan hieronder in: