In deze maand juni 2021, die het 75-jarig bestaan van de Italiaanse immigratie in België markeert, is het onmogelijk om op deze pagina’s geen Italiaanse chef uit te nodigen. De Italiaanse nationale feestdag betekent ook dat deze maand de keuken van de Laars onze eregast is.

In januari 2010 werd Dolce Amaro geopend in Sint-Gillis, tussen het Stefaniaplein en ‘Ma Campagne’. Aan het roer staan vier partners, Felice, Michele, Vito en Domenico, allen afkomstig uit de regio Apulië. Het idee? Een keuken aanbieden die traditie en moderniteit combineert, zinnenprikkelende Italiaanse producten, een dynamische keukenbrigade en een creatieve chef, ook uit de regio Apulië. Bovendien hebben de vier partners aan Dolce Amaro een zeer mooie inrichting en een aangeboren gevoel voor gastvrijheid geschonken die de plaats snel beroemd heeft gemaakt. 

Een restaurant en een onthaal gewijd aan la dolce vita

In Dolce Amaro gaan tafelen is een beetje als een reis naar het land van la dolce vita. Het warme kader bestaat uit twee parallelle zalen, een open keuken, een grote bar, een glazen wijnkelder in het midden van beide zalen en een zeer aangename tuin aan de achterzijde van het restaurant. 

Zodra u binnenkomt, wordt u begroet door een enorme gepixelde muur in de kleuren van Siena’s Piazza del Campo en wordt u meteen vrolijk aangesproken… in het Italiaans, natuurlijk! En zo heeft het restaurant, elf jaar na de opening, al zijn charme van het begin behouden, evenals zijn legendarische goed humeur, waaraan de gezondheidscrisis en het soms grillige Belgische klimaat niets hebben veranderd.

Italiaanse keuken met een combinatie van authenticiteit en creativiteit

“Als u mij vraagt mijn keuken te omschrijven,” vertelt Felice ons met zijn kleurrijke accent, “zou ik zeggen dat ik graag moderniteit combineer met traditionele Italiaanse gerechten en ingrediënten, die voor het grootste deel afkomstig zijn uit mijn geboortestreek Apulië. Mijn keuken is gebaseerd op typisch Zuid-Italiaanse gerechten, waarbij ik altijd nieuwe ideeën probeer toe te passen. Ik hou ervan om meer persoonlijke elementen in elk gerecht te hebben. Bij Dolce Amaro kunt u genieten van een klassieke panzerotto, zo’n soort gefrituurde calzone-pizza, een specialiteit van Apulië, maar daar voeg ik strataciatella aan toe, een verse kaas van koemelk die ook een specialiteit van Apulië is, met appels en rauwe rode tonijn. U kunt ook de heerlijke kleine langwerpige tomaten, de datterino’s proeven; de grote cardoncelli-paddestoelen of de Siciliaanse caponata gemaakt op mijn manier met een in de oven gegaarde zeebaars.”

Felice Notarnicola heeft, voor zijn aankomst in België en na zijn opleiding als chef aan de hotelschool van Castellana en vervolgens bij grote Italiaanse chefs, gewerkt in een aantal toprestaurants in verschillende regio’s van Italië.

“Na mijn opleiding op school en daarna bij grote Italiaanse chefs,” gaat Felice verder, “wilde ik de keuken van verschillende streken van mijn land ontdekken. Zo ging ik op Sardinië werken in een groot en zeer beroemd 5-sterren hotel-restaurant. Voor Dolce Amaro praat ik met mijn drie collega’s over mijn nieuwe ideeën en we proberen minstens één keer per jaar naar Italië te gaan om er een paar dagen door te brengen. Zo kunnen wij contact houden met ons land van herkomst en zien wat er vandaag in de beste restaurants wordt gedaan.”

Zo zal de chef van Dolce Amaro ons nog lang blijven meevoeren op reis door Italië. Iedereen dus naar het zuiden van de Laars en zijn prachtige producten, hier voor ons in vijf heerlijke recepten! 

Dolce Amaro

Charleroisesteenweg 115 – 1060 Brussel
Chaussée de Charleroi, 115 – 1060 Bruxelles
Tel. 02 538 17 00
www.dolceamaro.be

Tekst: JR