Elk jaar voorziet het Steunpunt Streekproducten in de schoot van VLAM drie erkenningsrondes voor Vlaamse traditionele streekproducten. De Beoordelingscommissie, die samengesteld is uit specialisten uit alle voedingsdomeinen, onderzoekt de aanvragen en adviseert de Sectorgroep Streekproducten van VLAM, die beslist over de erkenningen.

In de eerste erkenningsronde van 2022 werden twee producten goedgekeurd: Belgische speculaas van Zuger uit Scherpenheuvel en Oostendse garnaalkroketten. De aanvragers mogen voortaan het label STREEKPRODUCT.be gebruiken op hun product en in hun communicatie.

Aan een erkenning tot streekproduct door VLAM zijn nogal wat voorwaarden verbonden. Zo moet het product worden bereid met grondstoffen uit de streek. De producten moeten ook door de lokale bevolking of door een breder publiek worden erkend als lokaal en streekeigen. Bovendien moeten ze op ambachtelijke, streekeigen manier vervaardigd worden, in de streek van oorsprong.

Grijze noordzeegarnaal

Een echte garnaalkroket kan enkel gemaakt worden met grijze noordzeegarnalen.
Er wordt het hele jaar door op garnaal gevist, maar het hoogseizoen is de nazomer tot november. Dan zijn de garnalen op hun dikst.

Garnaalkroketten zijn een typisch Belgisch product. In de ons omringende landen vind je ze nauwelijks, ook niet in kroketland Nederland. Een lekkere garnaalkroket is goudbruin en krokant aan de buitenkant en vanbinnen smeuïg. Je serveert de kroketten best met een half citroentje en wat gefrituurde peterselie.
Het epicentrum van de garnaalvangst lag lange tijd in Zeebrugge, maar dit is verschoven naar Oostende. De kustvissers brengen de aan boord gekookte, ongepelde en onbehandelde garnalen aan land. Daarna worden de garnalen zo snel als mogelijk verkocht en gepeld. Die snelheid is belangrijk, want garnalen bederven erg snel. En dan kunnen de restaurantchefs en vishandelaars aan de slag met de koppen om een bisque of bouillon en vervolgens de kroketvulling met minstens 30 procent garnalen te maken.

“Traditie, korte keten en lokale economie staan samen garant voor een mooi streekproduct. Elke partner speelt zijn rol om het Oostends eetbaar erfgoed op de (wereld)kaart te zetten. Als Vlaams minister van Economie, Landbouw en Visserij met West-Vlaamse roots kan ik dit alleen maar aanmoedigen”, vertelde Hilde Crevits op de voorstelling.

Belgische speculaas

In Schoonderbuken, deelgemeente van Scherpenheuvel, specialiseerden bakkers Danny Tielens en Annemie Storms zich in wafels, chocopasta en traditionele Belgische speculaas met als merknaam Zuger. Ze bleven zo dicht als mogelijk bij het originele recept uit de jaren 1950 en respecteren de traditionele werkwijze met rustperiode en het gebruik van donkere kandijsuiker. Hun speculaas heeft de typische kenmerken van Belgische speculaas: krokant, dun en gekruid met een weinig kaneel. Voortaan draagt de speculaas van Zuger dus de erkenning als streekproduct.

Andere erkende Belgische speculaasproducenten zijn Vermeiren Princips Speculoos, La Confiance, Borsbeekse speculoos, Aerts speculaas en Ambachtelijke speculaasbakkerij Vanvuchelen.

www.streekproduct.be

 

Tekst: RDV