In 2015 legde de Belgisch-Franse chef Matthias Van Eenoo zijn wapens en bagage neer in het hartje van de Brugmannlaan om een van de meest majestueuze herenhuizen van Brussel nieuw leven in te blazen. Zeven jaar later is ‘Brugmann’ één van de mooiste restaurants van de hoofdstad. 

Een paleis van goede smaak en positieve energie

Toen hij ervoor koos Frankrijk te verlaten om zijn eigen restaurant te openen in Brussel, was chef Van Eenoo op zoek naar een huis met karakter. Brugmann zou die plaats van prestige en estheticisme worden. Een Franse binnenhuisarchitect ontfermde zich over dat aspect en richtte de salons op het gelijkvloers, de bar en de salons boven in een eigentijdse geest in. Het grote terras achteraan werd bekroond met de prijs van ‘Mooiste terras van het jaar in de Gault&Millau 2021’. 

Chef Van Eenoo, die onlangs lid is geworden van de Académie Culinaire de France en in enkele van de grootste Franse sterrenrestaurants heeft gewerkt (Luca Carton, Le Mas Candille, L’Opéra Garnier), maakt van Brugmann een ‘echt restaurant’ in de meest prestigieuze zin van het woord.

“Ik wilde niet de zoveelste trendy bistro openen”, legt hij uit. “Ik wilde een restaurant volgens de regels van de gastronomische traditie. Het decor is even verzorgd als de tafellakens en de bediening moet onberispelijk zijn. De open keuken biedt een andere kijk op ons team. Dat laatste is zeer dynamisch en iedereen heeft zin voor de waarde van werk. We moeten hard werken om te slagen en dat is ongetwijfeld de reden waarom Brugmann er vandaag nog is.” 

Een gepersonaliseerde keuken en streekproducten

“Het is essentieel om met korte circuits te werken”, vervolgt de chef. “Ik ga zowel naar Vlaanderen om kalfsvlees te halen als naar Wallonië voor aardbeien, slakken of asperges. Naast de producten, moeten we ervoor zorgen dat het personeel goed uitgerust is. Wij werken met professionals, dus moeten we hen helpen met het juiste materiaal. En zoals in de hele topklasse van de horeca, nooit vergeten dat het de details zijn die het perfect maken!” 

Op het menu voor de 7e verjaardag: een feestelijke avond en een stripverhaal 

“We wilden iets ongewoons en origineels bedenken. Aangezien België het land van het stripverhaal is, dachten we eraan om een stripverhaal te maken. Dus vroegen we aan scenarist Gilles Dal en tekenaar Frédéric Jannin om een stripverhaal te bedenken dat zich afspeelt in een restaurant, in de Brugmann. Ze zeiden al gauw toe en in juni verschijnt ons stripverhaal in België en daarna in Frankrijk. Daarnaast organiseren we een grote feestelijke avond op 17 juni!” 

Frédéric Jannin en Gilles Dal aan het werk 

De auteurs van het stripverhaal vertelden ons over het begin van deze originele samenwerking. Frédéric Jannin voor de tekeningen en Gilles Dal voor het scenario: “We zochten een invalshoek die ons zou vermaken. Wij wilden, met humor, die kleine misverstanden, die onaangename of geestdriftige klanten, die grappige situaties in de keuken of in de zaal oproepen die je in een restaurant tegenkomt. Zoals die beroemde Valentijnsdag waarop de klant zijn minnares uitnodigt voor de lunch en zijn vrouw uitnodigt voor het diner in hetzelfde restaurant. U kunt het vervolg wel raden! We zijn nu al opgetogen over de nakende verschijning van het album! Hier is al een glimp van de cover en de inhoud … maar heb geduld, want het zal pas verschijnen op het feest op 17 juni!”

Brugmann
Brugmannlaan 52/54 – 1190 Brussel
T 02 880 55 54
www.brugmann.com

JR