Belofte maakt schuld, ondanks de gezondheidscrisis en de sluiting van de restaurants heeft de Michelingids onlangs aangekondigd dat hij zowel in de gebruikelijke ‘papieren’ versie (beschikbaar in de boekhandel vanaf deze donderdag 14 januari) als in de digitale versie zal worden gepubliceerd via de website www.guide.michelin.com.

Hier volgen de grote lijnen van een zeer bijzondere editie met niettemin met sterren bekroonde ‘uitverkorenen’ en aantrekkelijke nieuwigheden, zoals de creatie van L’Etoile Verte. Een Michelingids 2021, gemaakt ondanks de situatie, zoals Gwendal Poullennec verduidelijkte, om deze sector beter te steunen die zo zwaar getroffen is door de crisis. Een impact die overigens verschillende restaurants ertoe heeft aangezet om zichzelf opnieuw uit te vinden, om een schat aan verbeelding te ontwikkelen om het hoofd boven water te kunnen houden, of jammer genoeg andere restaurants ertoe heeft gedwongen om hun deuren voorgoed te sluiten. Een van de redenen, naast andere ‘klassieke’ redenen eigen aan Michelin, waarom een dozijn restaurants hun ster heeft verloren. Een aspect waar we binnenkort op terug zullen proberen te komen.

Een gids die de sector ‘steunt’

Het is voor het eerst in Wallonië, in het stadhuis van Bergen, dat deze nieuwe editie werd voorgesteld. Aanvankelijk was ze gepland voor november vorig jaar, maar ze werd uitgesteld tot 11 januari, en kon alleen worden voorgesteld via een videoconferentie en niet zoals gewoonlijk op een fysieke bijeenkomst van de hele sector. Ze werd voorgesteld door de presentatrice, Simone Van Trier, en de internationale directeur van de Michelingidsen, Gwendal Poullennec, met een inleidend woord en een slotwoord van de burgemeester van Bergen, Nicolas Martin. Deze laatste aarzelde niet om, terecht, de positieve ontwikkeling van de HoReCasector en de kwaliteit van het culturele leven van de mooie stad van de Doudou onder de aandacht te brengen.

De chefs van de nieuwe sterrenrestaurants waren thuis gebleven – covid verplicht – maar de meesten konden toch hun nieuwe ster en keukenjas met de titel persoonlijk in ontvangst nemen uit de handen van de vertegenwoordigers van Michelin en zijn partners (waaronder Bragard). Dit gaf aanleiding tot een aantal zeer ontroerende momenten, getint met onvervalst plezier en vreugde. “In totaal”, zo kondigde Simone Van Trier aan, “waren bijna 150 chef-koks online om het evenement te volgen”.

Gwendal Poullennec verduidelijkte: “In deze ongeziene context wilden we ook dit jaar onze verbintenissen nakomen door de Michelin BELUX-gids van 2021 te publiceren. We wilden zo onze steun betuigen aan de sector door talent onder de aandacht te blijven brengen. De Michelin-inspecteurs waren overigens onder de indruk van de dynamiek, de creativiteit, maar ook de vele empathische acties die veel restauranthouders hebben ondernomen, met name naar de medische sector toe. De selectiecriteria zijn altijd gebaseerd op de kwaliteit van de producten, de beheersing van de technieken, de regelmaat of zelfs de harmonie van de keuken.”

In het nieuws in 2021: een reeks nieuwe sterren

‘Zilte’ van Viki Geunes tweede ‘3 sterren’ van België

Terwijl het ‘Hof van Cleve’ van Peter Goossens eind 2020 de enige ‘3 sterren’ van het land was, is nu een nieuw restaurant, eveneens in Vlaanderen, bekroond met een 3e ster. Het gaat om ‘Zilte’, een restaurant in Antwerpen dat gerund wordt door chef/eigenaar Viki Geunes.

Twee extra ‘2 sterren’!

Ook twee andere restaurants in Vlaanderen hadden het genoegen om dit jaar ‘2 sterren’ te krijgen. Zo gaat er een tweede ster naar het restaurant ‘Castor’ (Beveren-Leie) van de jonge chef Maarten Bouckaert en naar het restaurant ‘Bartholomeus’ (Knokke) van het duo van chefs Bart Desmidt en Philip Vandamme.

Tien nieuwkomers met een eerste ster

Van het noorden tot het zuiden van het land krijgen – met grote vreugde – hun eerste ster:

In Wallonië: Attablez-vous (Namen) en Lettres Gourmandes (Montignies-Saint-Christophe), Le Pré des Oréades (Spa).

In Vlaanderen: Le Pristine (Antwerpen), Boo Raan (Knokke-Heist), Bar Bulot (Sint-Michiels), het Restaurant Willem HIELE (Koksijde), Melchior (Tienen), L’Envie (Sint-Denijs) en Libertine (Erpe).

Creatie van L’Etoile Verte voor tien restaurants die investeren in duurzame gastronomie

L’Etoile Verte, die zijn debuut maakt in de gids van 2021, is een nieuwe award die wordt toegekend aan de chefs van 10 restaurants voor hun inzet voor duurzame gastronomie met respect voor lokale producenten en producten, afvalrecyclage, energiegebruik en bescherming van de planeet.

L’Etoile Verte werd toegekend aan de volgende restaurants:

  • La Distillerie (René Mathieu) van het Château de Bourglinster in het Groothertogdom Luxemburg
  • Humus x Hortense (Nicolas Decloedt) in Brussel (Elsene)
  • Souvenir (Vilhjalmur Sigurdarson) in Gent
  • Graanmarkt 13 (Seppe Nobels) in Antwerpen
  • Restaurant Arabelle Meirlaen in Marchin
  • Hofke van Bazel (Kris De Roy) in Bazel
  • Hors-Champs (Stefan Jacobs) in Gembloux
  • L’Air du Temps (Sang-Hoon Degeimbre) in Liernu
  • L’Atelier de Bossimé (Ludovic Vanackere) in Loyers
  • De Jonkman (Filip Claeys) in Sainte-Croix.

Last but not least gaat de titel van ‘Young Chef Award’ naar een vrouwelijke chef

Dit jaar is het een jonge vrouw die de S.Pellegrino award in ontvangst neemt: Manon Schenck, chef van La Table de Manon in Grandhan in de regio van Durbuy (Ardennen).

Een nieuwe award voor een jonge chef die overigens onlangs een Bib Gourmand in de wacht heeft gesleept in de Michelingids Bib Gourmand 2021.  

“Deze nieuwe Michelinselectie van 2021 is nogmaals een mooi bewijs dat de toekomst van het restaurantbedrijf verzekerd is en dat de vervrouwelijking van de gastronomie resoluut aan de gang is”, aldus de internationale directeur van de Michelingidsen, Gwendal Poullennec.

Tekst: JR

David Grosdent — L’Envie

René Mathieu — La Distillerie 

 Arabelle Meirlaen

Manon Schenck — La Table de Manon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven met nieuws uit de horecasector, gratis toegang krijgen tot tal van beurzen en elke maand gratis de online versie van het magazine ontvangen?
Schrijf je dan hieronder in: