Thierry Van Renterghem startte in 2016 met distilleerderij Wave Distil. Omstreeks deze tijd verhuist de productie naar een nieuwe locatie in een gerestaureerde oude boerderij in Sorinnes, dicht bij Dinant. De ligging is uitstekend gekozen: een uistraling helemaal in de lijn van de producten: rust, natuur en goede smaak zijn de trefwoorden. Hier, in de oude kelders, moeten de honderden vaten zich goed voelen.

Medevennoot Benoit Bertholet neemt sedert 2018 het management voor zijn rekening, en met hem hadden wij een gesprek.  

Alles eigen werk

Benoit: “Wave Distil is een ambachtelijk bedrijf dat werkt volgens de hoogste kwaliteitsnormen, en waar verschillende gedistilleerde dranken worden gemaakt. De ordewoorden zijn: natuurlijke puurheid, toegankelijke, zachte smaken, en respect voor ons Belgisch terroir en gastronomisch- cultureel erfgoed. Wij kopen geen producten in om die dan onder eigen naam te bottelen, alles is eigen werk. Met uitzondering van het suikerriet dat we via een bevriende producent van rhum agricole betrekken. Inmiddels zijn wij uitgegroeid tot een mooie KMO, waarvan de producten in binnen- en buitenland meerdere belangrijke onderscheidingen en medailles behaalden, onder anderen in Chicago en Londen”.

Skot’Tiche

In het aanbod zit een reeks gedistilleerd zoals whisky, gin, rum, wodka en aperitieven. De flessen vallen op door het stijlvolle design met een duidelijk Belgische inslag: het beeld van Manneken Pis is duidelijk aanwezig.

De paradepaardjes, wat ons betreft tenminste, zijn de malt whisky’s op basis van wintergerst. Op traditionele manier gemout en in pot still gedistilleerd, alleen het stookhart, de ‘heart of still’, wordt gebruikt. Nadien wordt het resultaat verouderd in minutieus uitgezochte vaten, die in een vorig leven gebruikt werden voor porto en cognac. Ook barriques van Franse eik worden ingezet. In de kelder rusten meer dan tweehonderd vaten van de fijnste origines, telkens gevuld met de creaties van meester-distilleerder Van Renterghem. 

De eerste whisky was de ‘August 17’, die drie jaar op vat blijft. Het was een schot in de roos.  De volgende editie, de Brutus Single Cask, ligt vijf jaar op vat, de Julius 7 jaar.      

De jongst geborene is de Skot’tiche, met een alcoholgehalte van 40 Vol. %. Een blend van twee pure malt whisky’s. Enerzijds de August 17 die op Franse eik gerijpt werd, gecombineerd met een tweede single malt die rijpt in porto- en cognacvaten. Bij het proeven valt in de neus de duidelijke mouttoon op, in de mond wordt die omwikkeld door hout en honingtoetsen, waarbij toch ook de mout zijn partituur blijft spelen. In de afdronk komen daar ook nog impressies van bloemen bij en een subtiele zoettoon. Om heel duidelijk te zijn: het gaat hier om een blend van twee single malts, maar het is duidelijk géén ‘blended whisky’.

Meester destillateur Van Renterghem beveelt aan om deze godendrank puur te drinken, met één of twee ijsblokjes. Maar natuurlijk kan hij ook in cocktails en longdrinks worden ingezet. 

Skot’Tiche is te verkrijgen bij de betere wijnhandelaars. Ook uiteraard op de distilleerderij zelf die bezocht kan worden na afspraak.

www.wavedistil.be

Tekst: HW

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven met nieuws uit de horecasector, gratis toegang krijgen tot tal van beurzen en elke maand gratis de online versie van het magazine ontvangen?
Schrijf je dan hieronder in: