Dagelijks krijgen we bijkomende berichten over de steun die de nieuwe regering en de Waalse, Brusselse en Vlaamse deelregeringen nemen voor de verschillende sectoren in het algemeen en de horeca in het bijzonder.

De situatie verandert voortdurend: wat deze morgen nog officieel was kan ’s avonds al veranderd zijn. We raden dan ook aan om volgende sites in het oog te houden:

www.info-coronavirus.be/nl

Deze site is officieel, en zet het nieuws van de persconferenties online maar dat kan tot 24 uur duren.

De sites voor de horecaverenigingen:

Brussel:
www.horecabruxelles.be/nouvelles

Vlaanderen:
www.horecavlaanderen.be/home

Wallonië:
www.horecawallonie.be/horeca

Vlaanderen: 4000 euro per gesloten zaak

Net als bij hinder door openbare werken, voorziet in een premie voor ondernemingen en zelfstandigen die getroffen worden door de coronamaatregelen. Dit moet zij die ernstig inkomensverlies hebben deels kunnen compenseren. De ondernemers die getroffen zijn door een volledige sluiting bekomen een eenmalige premie van 4.000 euro en als ze na 21 dagen hun zaak nog moeten sluiten een vergoeding van 160 euro per dag. Voor ondernemingen die in het weekend moeten sluiten is er een eenmalige premie van 2.000 euro en als ze na 21 dagen hun zaak nog moeten sluiten, krijgen ze een vergoeding van 160 euro per dag.

Vlaanderen heeft ook een maatregel aangekondigd om de werknemers die technisch werkloos zijn te ondersteunen. Hun facturen voor water, gas en elektriciteit zullen gedurende een maand bevroren worden. Dit kan ongeveer 100.000 werknemers bereiken, goed voor een bedrag van 20 miljoen euro.

Hotels mogen openblijven maar zonder toegang tot bar, restaurants (gemeenschappelijke zalen) en recreatieve ruimtes, teneinde te beantwoorden aan de vraag voor overnachtingsmogelijkheden voor essentiële reizen. Roomservice is echter wel toegelaten. Terrasmeubelen moeten worden binnengezet.
De vergaderzalen van deze hotels zijn gesloten.

Recreatieve en toeristische woningen (vakantiehuisje, camping, B&B, vakantieparken, AirBnB, …) moeten sluiten. De permanente bewoners van dit soort woningen mogen uiteraard hier blijven wonen. Om massamixen van mensen die op dezelfde plaats samenkomen te vermijden, worden enkel niet essentiële verplaatsingen in de buurt van de woonplaats toegelaten.

Foodtrucks zijn verboden behalve individuele kraampjes/ foodtrucks die meeneemmaaltijden aanbieden, die als een complete maaltijd beschouwd kunnen worden.

De Vlaamse Regering neemt nog bijkomende maatregelen: 

Crisiswaarborg

Er wordt 100 miljoen euro uitgetrokken voor crisiswaarborgen. Op die manier kunnen ondernemingen en zelfstandigen in deze crisisperiode ook voor bestaande schulden een overbruggingskrediet laten waarborgen door de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen. Deze maatregel komt bovenop de bestaande waarborgen voor investeringskredieten en werkkapitaal. Daarmee kunnen we al 1000 leningen van 100.000 euro waarborgen die onder de 75% gewestwaarborg kunnen geplaatst worden. 

Flexibiliteit naar voorwaarden steunmaatregelen en subsidies

Ondernemingen die ten gevolge van de crisis het moeilijk krijgen om de termijnen na te komen die voorzien zijn bij bepaalde subsidies van het VLAIO, kunnen met het agentschap in overleg gaan over de mogelijkheid van de verlenging van deze termijnen.

Maatregelen in onderzoek

Bankenoverleg
Horeca Vlaanderen heeft formeel aan Febelfin gevraagd om een nieuw bankenoverleg te organiseren (cfr de crisis van 2009). Het is de bedoeling om met de ondernemersorganisaties en de financiële sector een aantal afspraken te maken over de impact van de crisis op de liquiditeit en de terugbetalingscapaciteit van de ondernemingen, particulieren en gezinnen. De banken zullen ook een contactpunt voor de ondernemingen opzetten.

Schaderegeling
Horeca Vlaanderen werkt een voorstel uit voor een schaderegeling voor getroffen ondernemers die bijvoorbeeld werken met bederfbare producten of seizoenswaren, of in de reis- en evenementensector. Voor deze vorm van bedrijfssteun zal de Europese Commissie ook de toelating moeten verlenen. 

 

Foodservice Alliance analyseert al twaalf jaar de voedingsmarkt van nabij. Dit bureau publiceert in het rapport ‘Het Coronavirus & de impact op de Belgische horeca’ een aantal richtinggevende cijfers.

“Wij volgen de omzetcijfers in de voedingssector en de horeca van dichtbij en bevragen ook wekelijks 12.000 Belgen”, weet Gert Laurijssen.

“Dit geeft ons een goed beeld weer van de omzet. Zo ging twee weken voor de horecasluiting al 60 miljoen omzet verloren.

Bij drie weken gehele of gedeeltelijke sluiting worden volgende verliezen in omzet verwacht:

 • Foodservice totaal Belgie € 1.120.121.009
 • HORECA € 771.358.065
 • Bars/drinks € 159.016.148
 • Hotel & Logies € 80.983.602
 • Resto/bistro € 425.653.278
 • F&B in leisure toerisme (parken, bioscopen, …)
  € 32.566.439
 • F&B in leisure bij events € 42.123.094
 • F&B in leisure bij sport € 31.015.504
 • CATERING € 74.982.464
 • Catering on board € 6.238.392
 • Bedrijven & industrie € 46.494.213
 • Onderwijs € 22.249.860
 • Zorg € 0
 • CONVENIENCE € 273.780.479
 • Quick service resto € 44.275.784
 • Foodservice in/bij retail € 126.605.402
 • On the go € 78.007.789
 • Foodservice bij benzinestations € 24.891.505.

Restaurants moeten weinig heil verwachten van halsoverkop in te zetten op takeaway. Velen die het al geprobeerd hebben komen er snel van terug. Het slaat niet aan bij het publiek dat de vraag om binnen te blijven steeds meer ter harte neemt.”