Marc Dulst, eigenaar van ‘Dulst Wijn met Advies’ in Blanden wordt dit jaar 50. Daarbovenop bestaat de zaak 25 jaar. Dit wilde Marc graag op een bijzondere manier vieren. Hij wandelde 251 km. Niet enkel voor de fysieke uitdaging, Marc had nog een extra reden.

Dulst is een familiebedrijf dat in 1993 gestart is met de exclusieve import van kwaliteitswijnen uit Frankrijk, Spanje, Italië en Oostenrijk. Ondertussen rijpen en rusten er in hun ondergrondse wijnkelders meer dan 80.000 flessen. Hun klanten bevinden zich zowel in de betere horecazaken, de bedrijven als het particuliere segment. Naast kwaliteit staan ze bekend voor hun innovatieve karakter, zo lanceerden ze als eerste in België de QR-codes in de wijnsector en ontwikkelden ze recent een tool om je smaakprofiel te bepalen.

“Met mijn pelgrimstocht wil ik niet alleen een persoonlijke fysieke inspanning leveren en mensen in beweging brengen. Ik wil ook geld inzamelen voor HONK, een woon- en zorgproject voor jongeren met een beperking, waar onze dochter Elien deel van uitmaakt.”

Marc’s tocht begon op 5 juni in Saint-Jean-Pied-de-Port. Drie dagen later arriveerde hij in Pamplona waar hij een vlucht nam naar Santiago de Compostella. Van hier uit ging de tocht verder naar Finisterre, volgens de Romeinen het meest westelijke punt van Europa. “Het spreekwoord zegt ‘Napels zien en sterven’. Ik zeg: ‘Finisterre zien en sterven’. Een plek die ik nooit meer vergeet.”

In totaal wandelde Marc 251km of 418.333 stappen. En dat allemaal voor HONK.

HONK

Twaalf vrienden met een beperking droomden ervan het ouderlijke nest te verlaten en een eigen leven op te bouwen. Maar de wachtlijsten voor een plaats in een bestaande zorgvoorziening zijn heel erg lang. En omdat hun vriendschap hen zoveel kracht en vreugde schenkt, willen ze samenblijven. Hun ouders hebben zich verenigd in de vzw HONK en zoeken een thuis voor hen. Voor het huis en de begeleiding delen ze de beschikbare budgetten van de overheid. Dit is echter niet genoeg. De zoektocht naar een woonplaats en middelen is een hele klus. In de tussentijd huren ze een kleine woning in Leuven van waaruit ze dagactiviteiten organiseren voor de afgestudeerde HONKers en vrijetijdsactiviteiten voor alle HONKers.

Brake-Out

Vanaf september 2018 volgen 8 van hen een Brake-Out-trajet. Samen met Konekt gaan ze elke donderdag en vrijdag op zoek naar hun talenten en ontdekken ze hoe ze die verder kunnen ontwikkelen. Ze doen ervaring op in ‘echte’ jobs, vrijwilligerswerk, het verenigingsleven,… Met hun beide voeten in de samenleving! De opleiding duurt 3 jaar. De rest van de HONKers sluiten later aan.

Thuiskomst

Als sluitstuk stapte Marc op 17 juni van de luchthaven in Zaventem, samen met 55 supporters naar het HONK-huis in Leuven. Marc werd verwelkomd door familie en vrienden en uiteraard door alle HONK-bewoners, voor wie hij het allemaal deed. Het werd een gezellige en hartverwarmende avond voor alle sympathisanten en vrienden in de Spuye in Leuven, gesponsord door IKEA en restaurant Vers Namur. Ook deze opbrengst gaat naar HONK.

Marc liet zijn pelgrimstocht sponsoren. Voor elke stap gaat 10 cent naar HONK.

Marc haalde meer van 7.000€ op: “We hebben 32.000€ nodig. Bij vertrek zaten we aan 10.000€. Nu zitten we aan 17.284€! En de opbrengst van de catering moet er nog worden bijgeteld.”

Leren relativeren

“De ervaring heeft me veel geleerd. Vooral relativeren. Als je acht uur per dag, soms in regen en wind, wandelt kom je jezelf wel tegen. Ik heb leren beseffen hoe goed we het hier wel hebben. Ik heb veel kou geleden. Elke avond vragen of er een slaapplaats vrij was na ongeveer 8 uur gewandeld te hebben. Elke ochtend hetzelfde ontbijt, waar ik me ook bevond: een tas koffie, een glaasje vers fruitsap en een toast met aardbeienconfituur. Door in een minder luxueuze positie te zitten geniet ik nu des te meer van simpele dingen…”

www.dulst.be

www.honk.be