Van 30 september t.e.m. 3 oktober is er in Kortrijk Xpo de driejaarlijkse Meat Expo, dé beurs voor de slagerij-, traiteur- en vleessector, en Broodway, dé beurs voor bakkers, banketbakkers, chocoladebewerkers en ijsbereiders. Ze vinden opnieuw gelijktijdig en naast elkaar plaats.

De Innovation Awards tonen de beste innovaties van de exposanten van Meat Expo en Broodway. Een vakjury bekroont in elke beurs de beste nieuwigheden in food en in non-food. Een 3de trofee wordt door de bezoekers bepaald. De ‘Street of Inspiration’ biedt praktische business tips voor de uitbating van een slagersonderneming.
Tijdens Broodway maken de deelnemers aan de prestigieuze Georges Boute-wedstrijd rond het thema ‘bewegen’ een sierstuk uit eetbare grondstoffen. In het sierstuk zit één taart verwerkt. Bakkers kunnen hun ambachtelijke nutritionbrood, luxebrood en pistolets laten beoordelen door een jury van professionals tijdens de Bakery Awards. Een unieke kans om feedback van andere vakmannen over uw product te krijgen. Het thema van de preselectie voor het Belgisch Kampioenschap Bakkerij is het sprookje ‘Belle en het Beest’, waar de deelnemers met brood, viennoiserie en sierstuk de juryleden moeten overtuigen om hem/haar te selecteren als één van de finalisten voor het BK 2019.

Het vakmanschap van de slagers komt uitgebreid aan bod op de Eurobeef Vakwedstrijden tijdens de Meat Expo. Zowel gevestigde slagers als leerlingen dingen mee naar de felbegeerde trofeeën. En niet alleen de laureaten komen als winnaar uit deze wedstrijd. Het is voor elke slager een unieke kans om zijn/haar ambachtelijk vervaardigde producten te laten beoordelen. De Meesterschapswedstrijd bekroont de vijf beste Belgische slagers. Om te kunnen meedingen naar de titel van ‘Beste Slager van België 2018’, moet de kandidaat 4 vleesproducten insturen: ambachtelijk gekookte beenham, ambachtelijke rauwe beenham, salami en Parijse worst. In de wedstrijd ‘Het Gouden Mes’ moeten leerlingen van het 2e en 3e jaar leertijd slager-spekslager uit de middenstandsopleiding via diverse proeven hun vakmanschap bewijzen. Er worden ook BBQ-demo’s voor jongeren georganiseerd. Leerlingen uit het dagonderwijs moeten in een bepaalde tijd een opgelegde discipline uitvoeren. Iedere deelnemer krijgt eenzelfde startpakket en moet volgens eigen creativiteit een unieke bbq-schotel presenteren.

www.meatexpo.be

www.broodway.be