De Spritz is ontstaan in Italië, meer bepaald in de streek van Venetië, waar deze cocktail nog steeds erg populair is, net als in andere Italiaanse steden als Triëst en Udine (Frioul). Een aperitief dat Prosecco (Italiaanse schuimwijn met een gecontroleerde oorsprongsbenaming), een ‘Bitter’ (Aperol of Campari) en bruiswater combineert. De aanbevolen dosering is die van de International Bartenders Association: 6 cl Prosecco, 4 cl Bitter en een beetje bruiswater.

Gedroogde geweekte sinaasappelschillen met kruiden en specerijen

Moët en Chandon, het eerste (grote) Champagnemerk, heeft recentelijk een Spritz premixgemaakt in zijn Argentijns filiaal. De groep Moët-Hennessy produceert schuimwijnen in meerdere landen ter wereld (Californië, Australië, China, Argentinië) dankzij een wijngaard van 1.389 ha. Ze zijn uitgewerkt volgens de Charmat-methode (herfermenteren in gesloten vaten zoals… Prosecco en niet op fles zoals Champagne). Hervormer en schepper Jean-Robert Voguë, baanbreker voor de Dom Pérignon, besloot meer variatie te brengen in zijn activiteiten naast Champagne. Het werd Australië (in 1959) en daarna Californië (in de beroemde Napa Valley). Hij wilde in deze landen een schuimwijn produceren die de stempel van het beroemde merk zou dragen. Of eerder zijn wederhelft, Chandon. Ana Paula Bartolucci (28 jaar), wijnkelderbewaarster van de Argentijnse wijngaard, en haar team hebben een Spritz verbeterd in de geest van een premix. Chandon Garden Spritz komt naar België en zal verkocht worden in flessen van 75 cl. De basis is dus een schuimwijn geproduceerd in de nabijgelegen wijngaard van Mendoza op 1.000 m hoogte, samengesteld uit chardonnay, pinot noir en sémillon. Daarbij voegt men een bittere sinaasappellikeur, kruiden en specerijen. Afkomstig van een familieboomgaard in het noordoosten van het land worden de sinaasappels geschild (met de hand), de schillen worden gedroogd en al het sap wordt verdeeld in plaatselijke scholen. De schillen weken in eau-de-vie van druiven met kruiden en specerijen afkomstig uit Argentinië, maar ook Brazilië, India, Madagaskar en Centraal-Amerika. De maceratie van de schillen duurt ongeveer zes weken, bij de kruiden en specerijen loopt dit op tot zes maanden. Wij, Argentijnen, houden enorm veel van bittere smaken in onze dranken, zoals onze nationale drank, maté, maar we zijn ook grote liefhebbers van vermout, bekent de wijnkelderbewaarster wiens familie oorspronkelijk van Italië afkomstig is. Vandaar een kant-en-klare Spritz met slechts half zoveel suiker als degene die normaal worden samengesteld met de gebruikelijke likeuren. Hij is ook vrij van kunstmatige smaak- en kleurstoffen. Om er optimaal van te genieten raden we aan om er ijsblokjes in te doen, een schijfje sinaasappel en een takje rozemarijn.

Tekst: PF