Horeca Vlaanderen en Navefri (het Nationaal Verbond van Frituristen) hebben met de steun van Vlaio (Vlaanderen is Ondernemen) de erkenning van het vakmanschap van de friturist in het leven geroepen. 292 Vlaamse frituristen dragen voortaan met trots de titel van Erkend Friturist.
Jo Brouns, kersvers Vlaams minister van onder meer Economie, Werk en Landbouw en titelvoerend burgemeester van Kinrooi, de gemeente met het meeste aantal frituren per inwoner, was aanwezig bij de uitreiking van de eerste erkenningen: “Frieten van de frituur horen bij onze tradities, het is immaterieel cultureel erfgoed en daar zijn we veel te weinig trots op. Het werk van friturist is vakmanschap, dat mogen we niet verloren laten gaan, frituristen met deze erkenning staan voor kwaliteit.”
Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen, bevestigt de woorden van de minister: “Frituren, en bij uitbreiding de hele Horeca, hebben enkele erg zware jaren achter de rug. Toch zijn ze, ondanks alles, steeds passievol blijven gaan voor hun zaak. Een goede friturist is een vakman. Het is prachtig om te zien, en volledig terecht en verdiend, dat hun ambachtelijk werk eindelijk erkend wordt.”
Na het afschaffen van de vestigingswet in 2018 was iedereen vrij om zomaar een frituur te starten wat niet altijd een garantie is voor kwaliteit. Als alternatief voor deze vestigingswet hebben Horeca Vlaanderen en Navefri deze erkenning in het leven geroepen met vier belangrijke doelstellingen: voedselveiligheid, gezondheid, rendabiliteit en culinair erfgoed. Deze erkenning is echter geen vereiste om een frituur of snackbar te starten, het is alleen een garantie van vakbekwaamheid en kwaliteit.
Geert De Bisschop is voorzitter van de commissie frituren binnen Horeca Vlaanderen, bestuurder bij Navefri en al ruim dertig jaar zelf friturist. Hij legt uit waaraan een erkend friturist moet voldoen: “Eerst en vooral wil ik zeggen dat deze erkenning niets te maken heeft met de smaak van de frieten en de snacks, maar wel met het werk van friturist. Er zijn acht punten waar je als friturist moet voldoen om de erkenning te krijgen. In de eerste plaats moet je uiteraard voldoen aan alle wettelijke normen van het FAVV in het kader van de voedselveiligheid. Je moet ook minstens vijf jaar aantoonbare ervaring hebben of een opleiding friturist gevolgd hebben bij Syntra. Ten derde moet je als friturist steeds werken met verse frieten en de afmeting van de friet ligt altijd tussen de 9 en de 14 mm. Als vijfde punt moeten de frieten steeds dubbel gebakken worden volgens de aangewezen temperaturen. De professionele friteuse heeft minstens drie bakeenheden: voorbak, afbak en snacks. Je moet minimum acht typische frituursauzen in het assortiment hebben en het laatste punt: de klant moet altijd kunnen afhalen, verbruik ter plaatse mag.”
Meer dan 2500 frituristen werden door Horeca Vlaanderen aangeschreven over deze erkenning. 400 vroegen een erkenning aan en 292 kregen ze ook. “Deze erkenning is volledig gratis”, zegt Geert De Bisschop, “en ze is drie jaar geldig. Een aanvraag betekent niet automatisch een erkenning. We zijn streng voor de toekenningen, anders heeft deze erkenning geen waarde.”
Voor de uitreiking van deze allereerste erkenning trok iedereen naar het Limburgse Oudsbergen. Ronny Voortmans baat er De Frietboetiek uit en dat is niet zomaar een frituur. Al tweemaal won hij de titel ‘Beste frituur van België’, en daarnaast verdedigt hij als voorzitter van Horeca Limburg ook de belangen van de Horeca in het algemeen. Hij was dan ook erg trots toen hij de oorkonde overhandigd kreeg van de minister. In ruil kreeg de minister Brouns als eerste een pakje friet van een erkend friturist.
Wil je weten welke frituristen een erkenning hebben gekregen of denk je zelf in aanmerking te komen voor deze erkenning, ga dan zeker naar de website www.erkendfriturist.be.
WB