Liefde, passie, fierheid en volharding

Foodprint1718, ‘Het culinaire jaarboek in woord en beeld’ is reeds aan zijn 9de editie toe. Het ‘woord’ geeft een overzicht van al wat beweegt in de gastronomie.

Houd de horeca op de kaart

Hoofdredacteurs Joachim Boudens (editie in het Nederlands) en Peyo Lissarrague (editie in het Frans) benadrukken het unieke van deze uitgave die vooral inspirerend naar de sector toe wil werken en beklemtonen de passie voor het beroep, de fierheid op vlak van het finaal product en de volharding die nodig is in deze sector. Tevens leggen ze de klemtoon op het belang van de rol van de vrouw die zich niet alleen mag beperken tot terminologie met betrekking tot de vrouwelijke keuken, die sensueler is en aan de mama doet denken. Het gaat hem over de stijgende en belangrijke rol die de vrouw kan vervullen als volwaardig partner in het horecagebeuren. Diverse tussenkomsten wijzen op het belang van het inzetten van gekwalificeerd horecapersoneel. Het structurele personeelstekort hangt immers als een donderwolk boven de positieve evolutie. En als er niets gebeurt op vlak van gekwalificeerd horecapersoneel, komen de Vlaamse eetcultuur en gastvrije traditie in het gedrang. Om de horeca op de kaart te houden, is er actie nodig op verschillende fronten en in het bijzonder het onderwijsdomein. Op 12 maart werd een eerste stap gezet met een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen de Vlaamse hotelscholen en de sectororganisatie Horeca Vorming. Hilde Crevits (Vlaams Minister van Onderwijs) wijst hierbij op het belang van die samenwerkingsovereenkomst en de onderwijsconvenant. Lieven Boeve, directeur-generaal Katholiek Onderwijs Vlaanderen, Raymonda Verdyck (GO! Onderwijs Vlaamse Gemeenschap), Patriek Delbaere (algemeen directeur OVSG) ondersteunen en onderlijnen de inzet die nodig is op het vlak van vinden en houden van gekwalificeerd personeel, ook zonder opleiding. Horeca Vorming wijst er daarbij op dat er een misperceptie bestaat over het feit dat iedereen in de horeca aan de slag kan. De sector staat inderdaad open voor iedereen, maar vooropleiding en diploma zijn wel degelijk sterk gewenst. Daar wijst Pieter Tratsaert, directeur Horeca Vorming, terecht op: “Dat heeft ongetwijfeld te maken met het negatief imago rond werken in de horeca. Het gaat te vaak over lage lonen en harde uren in de sector… Uiteraard is er best veel onwetendheid over welke horecajobs er allemaal zijn en wat die inhouden…”

Culinaire awards

Elk jaar worden er door Foodprint in samenwerking met een aantal partners belangrijke culinaire awards toegekend.

Wine Lady of the year 2018. Elke dame die een bijdrage heeft geleverd in de uitstraling van de vrouw in de wijnwereld komt in aanmerking. Een preselectie is samengesteld door een groep van professionele insiders. De kiezers konden ook zelf bijkomende kandidaten naar voor schuiven. Er wordt jaarlijks één dame verkozen die een jaar lang de titel mag dragen. De ‘Wine Lady of the year 2018’ is Kristel Balcaen. Deze wijnconsulente volgde opleidingen bij Syntra, werd Sommelier-Conseil en behaalde niveau 3 bij WSET, de internationale standaardexamens voor wijnkenners.

Pizzaiolo van het jaar 2018 (georganiseerd in samenwerking met de firma Kaasbrik).

Uit de lange lijst van deelnemers over het hele land werden via sms-voting voor elke provincie 3 kandidaten geselecteerd. Deze 33 provinciale genomineerden kregen dan bezoek van een professionele jury. Die oordeelde op smaak en uitzicht van hun pizza, op de klantbeleving, het enthousiasme en de toegankelijkheid van de pizzaiolo. Het uiteindelijke kransje van 11 provinciale laureaten mocht zich met elkaar meten tijdens de Bake Off op Circuit Zolder, een dag vol met showcooking, hapjes, drankjes en een baristabar.

Als opdracht moesten de 11 pizzaiolo’s een pizza Margherita en de specialiteit van de chef bereiden.
Winnaar werd pizzaiolo Gueli Nicolo van Dolce Sapore in Walcourt.

Sommelier of the year 2018. Voor de negende maal op rij georganiseerd door de firma Meyhui, specialist voor de gedekte tafel, samen met FOODPRINT1718 en Winterhalter, marktleider voor professionele vaatwasmachines.

Dit is geen wedstrijd, maar een erkenning van de beste sommelier van het jaar op het werkveld. Per provincie werd een preselectie gemaakt.

Op 12 maart 2018 werd tijdens de persvoorstelling van Foodprint1718 de overall winnaar ‘Sommelier of the Year 2018’: Pieter Fraeyman (Restaureant & Aperitiefbar Vinto, Kruishoutem).

Foodprint Culinary Photo Award 2018. Deze prijs wordt gekozen door de lezers uit de unieke fotogalerij van Foodprint 1617. Deze unieke galerij is samengesteld uit foto’s van Belgische en buitenlandse fotografen. De winnende foto is van Kris Jacobs.

www.foodprint.be