Vroeger stonden ze bekend als ‘Best Belgium Beer of Wallonia’. Maar voor de vierde editie zijn ze van naam veranderd, een vereiste van Europa: ‘Best Local Beer’.

De naam van deze wedstrijd werd gewijzigd omwille van het logo ‘landbouw van Wallonië’ dat aan het evenement was gelinkt. Dat had problemen opgeleverd op Europees niveau omdat het de indruk wekte van een ‘merk’ dat werd gelanceerd door een overheidsorganisme.

Op de ‘blinde’ proeverij kwamen 45 juryleden samen die 114 in Wallonië gebrouwen bieren hebben geproefd. Een event georganiseerd door Apaq-W (Waals Agentschap voor de promotie van een kwaliteitslandbouw).

Dit jaar werden maar liefst negen biercategorieën aan de smaakpapillen van de proevers aangeboden: vertegenwoordigers van de keten, onderlegde amateurs, gespecialiseerde journalisten…

Bindende regels en strikte evaluatiecriteria

Het reglement van deze wedstrijd is heel strikt. Elk gepresenteerd bier moet in Wallonië op een eigen locatie zijn gebrouwen. Alle stappen (brouwen, gistingen(en), rijping als dat van toepassing is, en verkoop moeten worden uitgevoerd door de brouwerij die het bier maakt. Toch kan er een afwijking worden toegestaan: het bottelen kan worden uitgevoerd buiten het gewest. Bovendien moeten deze bieren een minumumproductie hebben van 150 hectoliter per jaar. Alles moet worden vermeld op de technische fiche die aan de organisatoren wordt gestuurd, zoals het bitterheidsniveau (berekend in EPU) en – indien van toepassing – de biocertificering. De organisatoren kopen de flessen in de verkooppunten waar ze worden verkocht. Een heel verschil met wijnwedstrijden, waar de flessen worden opgestuurd door de producenten, met alle potentiële afwijkingen ten opzichte van de echt verkochte producten… Voor de toegekende medailles (goud, zilver, brons) is een minimumscore van 70% vereist. Wat de evaluatiecriteria betreft (op 100), wordt gekeken of het bier overeenstemt met de vermelde biersoort (bijvoorbeeld hoptoetsen en een uitgesproken bitterheid voor de IPA-categorie) en worden volgende aspecten beoordeeld: het uitzicht, de schuimkraag (in dat geval moet er snel bediend worden voor de schuimkraag zakt. En uiteraard moeten de glazen goed worden schoongemaakt), de neus, de nasmaak en de globale indruk. Van de vijf Waalse provincies die van de partij waren, was Henegouwen het best vertegenwoordigd (7 brouwerijen) en behaalde het ook de meeste medailles (17 bieren). Daarna volgden de provincies Luxemburg en Namen. Luik en Waals-Brabant eindigen ex-aequo (elk 2 medailles). In totaal behaalden dus 41 bieren (waaronder 8 biobieren) een medaille.

Het palmares

De gouden medailles:

  • Wit bier: ‘La Petite Sœur’, brouwerij Valduc-Thor in Thorembais-les-Béguines (Waals-Brabant).
  • Fruitbieren: Kriek van Ranke, brouwerij van Ranke in Dottignies (Henegouwen)
  • Blond bier met -6,5% alcoholpercentage: Abbaye des Rocs Blonde, brouwerij van Audregnies (Henegouwen)
  • Blond bier met 6,6 tot 7,9% alcoholpercentage: Abdij van Saint-Martin Bio, brouwerij van Brunehaut (Henegouwen)
  • Blond bier met +8% alcoholpercentage: Charleroy 350, La Manufacture Urbaine uit Charleroi (Henegouwen)
  • Amber bier van –6,5% alcoholpercentage: La Cambrée, brouwerij La Lesse in Eprave (Namen)
  • Amber bier met 6,6 tot 7,9% alcoholpercentage: Diôle Ambrée, brouwerij Carrières in Basècles (Henegouwen)
  • Amber bier met +8% alcoholpercentage: Rio, brouwerij Valduc Thor in Thorembais-les-Béguines (Waals-Brabant)
  • Bruin bier met –8% alcoholpercentage: La Douce Vertus, brouwerij Millevertus in Tintigny (Luxemburg)
  • Bruin bier met +8% alcoholpercentage: Diôle Brune, brouwerij Carrières in Basècles (Henegouwen)
  • Stout met –7,5% alcoholpercentage: Asphalte, La Manufacture Urbaine uit Charleroi (Henegouwen)
  • Stout met +7,5% alcoholpercentage: Ardenne Stout, brouwerij Minne in Sibret (Luxembourg)
  • Oak Aged: Soirée Single Orge, brasserie d’Arlon (Luxemburg)
  • Barley Wine: My deer, brouwerij Minne in Sibret (Luxemburg)
  • IPA: Saison Avena, brouwerij Deseveaux in Boussu (Henegouwen)

 

Van de aanwezige brouwerijen is die van Sibret (Minne) de winnaar met vijf medailles.

De gouden medaille in de familie van de fruitbieren, ‘Kriek van Ranke’, kan verbazen voor een bier dat in Henegouwen werd geproduceerd. Maar deze vermelding, die uiteraard gekend is als een biersoort uit de Zennevallei, net als Geuze en Lambic, is niet beschermd…

www.apaqw.be