Raymond Wilders, co-founder en CEO Formitable (links) en Xavier Zeitoun, co-founder en CEO Zenchef

Het Franse Zenchef en het Nederlandse Formitable, twee onlineplatforms in de restaurantindustrie, fusioneren om de Europese leider in restauranttech te worden. Beide merken blijven sowieso bestaan.

“Onze focus is om snel uit te breiden in Europa en ook België is daarin een zeer belangrijke markt, aldus Ilias Arbib, Business Manager Belgium bij Formitable. Meer dan enkel een reserveringssysteem zijn we ook en vooral een groeiplatform voor de restaurantsector.”

Zenchef, een Frans leidinggevend bedrijf dat geavanceerde oplossingen en software aanbiedt in de restauranttechnologie, heeft een klantenportfolio van 7.500 restaurants, waarvan 200 Michelin-geëtoileerde zaken, en dit in een 15tal landen. Formitable, een in Amsterdam gevestigd platform dat werd ontworpen om de restaurantervaring te verbeteren, werkt samen met 3.500 restaurants in 22 Europese landen. Met de fusie wil men tegen het einde van 2025 de grootste restaurant tech groep van Europa creëren, en het klantenportfolio naar 35.000 restaurants doen groeien in een 30tal landen.

“In ons land is Formitable eerder kleinschalig begonnen, maar willen we dezelfde groeisnelheid realiseren als in Nederland en Scandinavië, aldus Ilias Arbib, Business Manager Belgium bij Formitable. We zijn niet enkel een reserveringssysteem, maar ook en vooral een groeiplatform voor de restaurantsector. We proberen het verschil te maken en de industrie vooruit te helpen, in functie van een duurzame groei”.

Hoe uit zich dat concreet?

“We bieden de restaurants B2B2C-oplossingen aan om de loyaliteit van zijn clientèle te doen herkennen, aldus Arbib. Zo krijgt de restaurateur meer inzicht op wie zijn gasten zijn, wie de terugkerende gasten zijn en hoe je deze kan behouden en ook verder kan gaan benaderen. Als restaurateur ‘moet’ je van je gasten een vast clientèle maken, en fan maken van je merk”.

Hoe onderscheiden jullie zich in dit marktsegment?

“We zijn, en dat is best uniek, het eerste en ook het enige restauranttechnologische bedrijf in België dat zonder contractuele verplichtingen werkt, vervolgt Ilias Arbib. Meestal moet je in België een contract van 2 à 3 jaar aangaan, maar bij ons kan je eruit stappen wanneer je wil, alsook ‘any time’ switchen tussen de 3 pakketten die we aanbieden. Wij staan synoniem voor volledige flexibiliteit en transparantie. We delen ook dezelfde waarden en visie als Zenchef”.

Formitable zal zich op het noorden van Europa blijven concentreren, terwijl Zenchef zich op het zuiden van Europa richt. Beide merken blijven dus bestaan, maar dan wel onder één gemeenschappelijke paraplu. Vergelijk het met de luchtvaartalliantie Air France-KLM, waar beide airlines hun merk en netwerk blijven behouden.

“Beiden hebben we al tractie in andere landen in Europa en samen denken we dus de eerste keus te kunnen worden over de gehele markt. Ook op de Belgische markt willen we de nummer 1 worden, door het aanbieden van technologische oplossingen op het vlak van gastenervaring en loyaliteit. We mikken daarbij op restaurants met een bepaalde uitstraling. Hospitality staat sowieso centraal in onze filosofie”, aldus nog Ilias Arbib.

En: Het hogere segment lijkt al erg gecharmeerd van de propositie waarin de klantreis centraal staat. Zo wordt er in Nederland samengewerkt met De Librije, het 3 Michelin sterren restaurant uit Zwolle, terwijl in ons land Cuchara (2 sterren) en de Antwerpse restaurants Nage, Nicolas Misera, Bar Bulot, en L.E.S.S. Eatery, alsook het plantbased restaurant Amaranth in Merelbeke, intekenden.

(DV)