Eric Fernez: Chef van het Jaar

Op 13 november werd de 15de editie van Gault&Millau België & Luxemburg voorgesteld. Anonieme inspecteurs bezochten en recenseerden 1.280 restaurants, waanronder 130 nieuwe. De gids introduceerde tevens een aantal nieuwigheden.

Nieuw

Het scoresysteem werd op drie vlakken aangepast. Men werkt voortaan met halve punten boven 15/20; de ‘Duim’ verandert in een score van 12/20 en het systeem van de koksmutsen wordt uitgelijnd met Frankrijk en de landen die recentelijk tot Gault&Millau zijn toegetreden.

Hoofdredacteur Philippe Limbourg: “Dat past in ons streven om de internationale banden te versterken. Elke dag werken wij nauwer samen met een vijftiental andere landen dat nu deel uitmaakt van de Gault&Millau-franchise (er zijn er nog meer op komst), overal ter wereld. De meeste van die landen nemen nu ook deel aan het platform dat iedereen op de website of met de gratis app kan raadplegen. Zo kunt u vandaag van Frankrijk via Luxemburg naar België rijden en op elk moment met dezelfde app de restaurants van Gault&Millau in uw omgeving of in een vijftiental franchiselanden opzoeken. U krijgt dan een heleboel informatie, zoals de openingsuren, het budget, en natuurlijk de score.”

Thailand

Dit jaar omvat de gids een Thailand-special van 75 pagina’s, speciaal voor de Belux markt. Enkele Belgische topchefs gingen daarvoor op uitnodiging van TAT (Tourism Authority of Thailand) samen met Gault&Millau Bangkok culinair ontdekken. Hun reiservaringen en culinaire hoogtepunten zitten verwerkt in de landenspecial en op be.gaultmillau.com/pages/tasty-thailand. Op het lanceringsevenement van de gids werd deze landenbijlage feestelijk voorgesteld met een Thai village met Thaise delicatessen en groentensnijkunst, verzorgd door de TAT samen met enkele Thaise toprestaurants uit België.

Veel schoon volk op het podium

Meer dan 800 genodigden waren naar de studio’s in Lint gekomen, uiteraard zeer nieuwsgierig om de 15de Chef van het Jaar te kennen: Eric Fernez van restaurant ‘D’Eugénie à Émilie’ in Baudour bij Bergen. Hij werd op het podium gefeliciteerd door een groot aantal van zijn voorgangers.

Chef van het Jaar Eric Fernez – (D’Eugénie à Emilie, Baudour)

De motivatie van de redactie: “Veel mensen beschouwen Eric als een monument van de perfect uitgevoerde klassieke keuken. Hij bewijst dat met zijn zeetong Fernand Point en de andere gerechten van zijn soms epicurische, soms tijdloze menu’s. Al zijn bereidingen zijn perfect technisch beheerst en worden gekenmerkt door prachtige producten, puur eetplezier en authenticiteit. Deze voor een Chef van het Jaar essentiële kwaliteiten vult hij aan met een passie voor wijn, die zowel in het interieur van het restaurant als op zijn zeer mooie wijnkaart tot uiting komt.”

Ook andere verdienstelijke personen of horecazaken werden gelauwerd:

 • Jonge Chefs van het Jaar: Jo Grootaers (Altermezzo, Tongeren), Ludovic Vanackere (Atelier de Bossimé, Loyers) en Kenzo Nakata (Gramm, Brussel);
 • Gastvrouw van het Jaar: Valérie Barbanson (Philippe Meyers, Eigenbrakel);
 • Italiaanse Chef van het Jaar: Felice Miluzzi (Rossi, Leuven);
 • Aziatische Chef van het Jaar: Dokkoon Kapueak (Boo Raan, Knokke-Heist);
 • Terras van het Jaar: Fou d’O (Gent);
 • Sommelier van het Jaar: Gianluca Di Taranto (The Jane, Antwerpen);
 • Dessert van het Jaar: L’Eau Vive (Arbre);
 • Brasserie van het Jaar: Brabohoeve (Schilde);
 • Gastro-bistro van het Jaar: Bruut (Brugge);
 • Nieuwkomer van het Jaar: Chambre Séparée (Gent);
 • Wijnkaart van het Jaar: Terminus (Watou);
 • Bierkaart: Edison (Koksijde);
 • Ambassadeurs ‘Prijs & Plezierverhouding‘: Le 203 (Brussel), Siphon (Damme) en BaraGoû (Marche-en-Famenne);
 • Ontdekkingen van het jaar: Transvaal (Oudergem), De Stadt van Luijck (Sint-Truiden) en L’Horizon (Chaumont-Gistoux).

 

Peter Goossens van Hof van Cleve werd geëerd voor zijn 15 maal op rij 19,5/20.

15 Jaar aan de Top – Peter Goossens (Hof van Cleve, Kruishoutem)

De Ambachtelijke Chef van het Jaar is Johan Segers, die in 2017 zijn 50 jaar aan het fornuis viert, een halve eeuw uitmuntendheid.

Ambachtsman van het Jaar – Johan Segers (‘t Fornuis, Antwerpen)

Aan de top

 • Christophe Hardiquest van Bon-Bon krijgt voor de derde maal op rij zijn 19,5/20 buiten categorie.
 • Chambre Séparée (Gent), D’Eugénie à Émilie (Baudour), Nuance (Duffel) en het Chalet de la Forêt (Brussel) scoren 17,5/20.
 • Nieuwkomers met 17/20 zijn Zet’Joe van Geert Van Hecke en Dany Horseele met zijn gelijknamige restaurant.

Scores 17/20 & 17,5/20

Tot slot werden onlangs de nieuwe POP-adressen (‘Populair’) gelanceerd. Deze unieke verzameling telt nu al meer dan 170 adressen. De laureaten zijn hier Nona (Brussel), Pépite-Cave à Manger (Namen) en Bar Palmier (Antwerpen).

Managing Director Marc Declerck wijst er niet zonder trots op dat Gault&Millau met meer dan 30.000 exemplaren in de voorverkoop de Belgisch-Luxemburgse leider van de sector blijft. Hij voegt eraan toe dat Gault&Millau met verscheidene nieuwe projecten blijft innoveren en dat de consultingactiviteiten voor de sector (restaurants uitgezonderd) een sterke groei kennen, wat de groep in staat heeft gesteld om in de twee afgelopen jaren haar personeelsbestand fors uit te breiden. Tijdens de volgende weken zal men meer details over de nieuwe projecten vrijgeven.

www.gaultmillau.be