Sterrenregen

Tijdens de voorbije Horeca Expo stelde Michelin zijn nieuwe gids voor België en Luxemburg voor. België en Luxemburg tellen nu 144 restaurants met één of meer sterren. Daarvan krijgen er drie een tweede ster bij, terwijl veertien restaurants hun eerste ster krijgen.

De stad Gent scoorde hoog: voor het eerst kreeg de stad een restaurant met twee sterren en er komen ook nog eens twee restaurants met één ster bij.

Aan de top van de Belgische gastronomie staan nog steeds Hof van Cleve in Kruishoutem en Hertog Jan in Zedelgem. Peter Goossens en Gert De Mangeleer behouden ook dit jaar hun drie sterren.

Jonge talenten werken hard aan hun carrière, en dat wordt beloond met twee sterren. De keukens van Tim Boury in Roeselare en Michael Vrijmoed in Gent, die beide hun achternaam hebben gegeven aan hun restaurant, hebben een duidelijke stap vooruit gezet. Dat geldt ook voor La Source in Neerharen. De gerechten van Ralf Berendsen zijn nog meer uitgepuurd en nog fijner geworden. “Deze chefs hebben de afgelopen jaren veel aan maturiteit gewonnen,” vertelt Michael Ellis, internationaal directeur van de Michelingidsen. “Ze bezitten het talent om hun stempel te drukken op gerechten. Dankzij hun techniek en creativiteit weten ze producten te sublimeren en prachtig in balans te brengen.”

Veertien nieuwe restaurants worden in de selectie 2018 onderscheiden met één ster:

  • L’Écailler du Palais Royal (Richard Hahn, Brussel)
  • Zet’Joe (Geert Van Hecke, Brugge)
  • De Vork (Luc Bellings, Hasselt)
  • Chambre Séparée (Kobe Desramaults, Gent)
  • Brasserie Julie (Thomas Locus, Sint-Martens-Bodegem)
  • Carcasse (Hendrik Dierendonck, Koksijde)
  • The Butcher’s Son (Bert-Jan Michielsen, Antwerpen)
  • Altermezzo (Jo Grootaers, Tongeren)
  • Oak (Marcello Ballardin, Gent)
  • M-Bistro (Mattias Maertens, Nieuwpoort)
  • Dôme (Frédéric Chabert, Antwerpen)
  • Goffin (Timothy Goffin, Brugge)
  • Bistro Racine (Jean-Marie Bucumi & Jimmy Collodoro, Braine-Le-Château)
  • Fani (Roberto Fani, Roeser, Groothertogdom Luxemburg)

 

De gids beloont eveneens 181 restaurants met een Bib, waarvan 24 nieuwkomers. Ze bieden een keuzemenu onder de 37 euro, met gerechten waarin seizoensgebonden producten de hoofdrol spelen.

In deze 62ste editie van de Michelingids vindt u in totaal 1.416 adressen: 328 hotels (waaronder 86 gastenkamers) en 1.088 restaurants.

nl.viamichelin.be