Ondernemerschap is het goed en verantwoord inzetten van de productiefactoren arbeid, kapitaal en natuur. De beloning voor ondernemerschap is winst. Het is het waarnemen en signaleren van kansen in de markt, zowel voor bestaande als nieuwe producten of diensten, ernaar handelen en daarbij risico’s durven nemen. Maar toch liever berekende en beheersbare risico’s dan zwalpen op een oceaan waarop met niet weet welke golfslag van waar komt en waar men dus zal terechtkomen. U bent de ondernemer, u bepaalt de koers, u weet waar uw einddoel ligt en u meet de risiko’s af, want meten is weten en weten is kunnen.

Alexis en Arnaud Mestdag hebben hun passie voor koken van hun moeder meegekregen en ze openden in 2015 hun eerste zaak Takumi in Brussel en hebben ondertussen in hartje Brussel twee exploitaties, op het Flageyplein en het Jourdanplein. Het concept is pure eenvoud, eerlijke gerechten waar de ingrediënten de hoofdrol spelen, zuivere, herkenbare smaken in een ongedwongen sfeer en aan haalbare prijs. En bovendien gaat niets uit de keuken wat Alexis en Arnaud niet zelf lekker of goed vinden. Ze werken met vaste leveranciers van wie ze de kwaliteit kennen.

Hun succes als ondernemers? Volgens Arnaud het beheersen van het concept en vooral het gebruik van de juiste beleidsinstrumenten: “Vanaf de start hebben we gezocht naar de juiste beheermethoden en na een marktverkenning die niet langer geduurd heeft dan een drietal maanden, was de beslissing snel genomen en hebben we geopteerd voor een samenwerking met Lightspeed. Bij dit bedrijf gaat het er vooral om dat kleine ondernemingen soepel kunnen opereren en dat je als ondernemer dag na dag je uitbatingskosten kunt opvolgen. Hun hulpmiddelen zijn specifiek ontworpen rondom de dagelijkse gang van zaken voor ondernemers die één of meer locaties beheren. En inderdaad kunnen we dagelijks, als dat nodig is, onze schotels aanpassen, onze prijzen herzien. Daarenboven laat het systeem toe dat de bediening vlotter verloopt, en is er een directe link tussen de zaal en de keuken. En uiteraard een goed stockbeheer, goed inzicht en beleid van de uurroosters van het personeel, gedaalde sociale lasten door het pointeersysteem (in- en uitklokken) en dit alles direct bij de hand voor de twee zaken. Door de rapportering weten we onmiddellijk hoe alles loopt, kunnen we alles zien en direct reageren en de dagelijkse opvolging van onze business verzekeren. Lighstspeed is echt professioneel en wat meer is, het is een partner met een moderne en internationale structuur en die dus ook permanent kan evolueren en innoveren. Hun jong en dynamisch team sluit perfect aan bij onze generatie en bij de moderne manier van een bedrijf leiden, en je krijgt snelle terugkoppeling in geval van vragen of problemen. Ondernemen wordt een plezier en Alexis en ik kunnen ons concentreren op wat echt telt, ons beroep als horecaondernemer. En we kunnen de zaken die minder prettig zijn om te doen, afschuiven op het systeem. In onze sector is het van uiterst belang dat je je als ondernemer kunt concentreren op het dagdagelijkse en jouw concept kunt blijven ondersteunen en verder uitbouwen.”

Arnaud sluit af: “Ik voel me pas goed als alles goed loopt, als ik alles onder controle heb en als het vooruit gaat!”

www.takumi.be
www.lightspeedhq.be