Na de lancering van de Brewmaster’s Selection Wild Tripel Hop, lanceert brouwerij De Brabandere haar 2de Brewmaster’s Selection Wild Funky Wit. Dit product is geïnspireerd en gebrouwen door brewmaster Yves Benoit. Dit verfrissende witbier is het resultaat van een eerste gisting op basis van wilde microflora, geënt uit de eiken foeders van de brouwerij. De complexiteit en wispelturigheid van deze flora vergt een langere en intensievere gisting om tot een perfect eindresultaat te komen. En ‘wild’ is hier terecht de juiste benoeming: het is experimenteren en opvolgen hoe het wort, de basis van het bier, en de inwerking van de bacteriën zullen reageren in ongecontroleerde omstandigheden (zoals de invloed van de temperatuur, de tijd van inwerking).

Yves Benoit heeft 3 maanden moeten wachten en zegt er zelf over: “Het was opvolgen week na week en na 1 maand kwam er beweging in maar het proeven was echt niet oké. Na 2 maanden was er al een wow-effect, aanduiding dat er een potentieel was, maar pas na 3 maand kreeg ik een echte openbaring, een bier met een goed alcoholgehalte dat schommelt tussen 4,6°-4,7° alc. vol, met een frisse, zurige smaak en een juiste kruidigheid van wort. Een ander witbier met een flora van zes bacteriën die in balans zitten, bestaat vermoedelijk niet. Durven kan dus wel eens tot een zeer goed resultaat leiden en ons Wild Funky Wit wil het witbier een nieuw leven inblazen.” Albert De Brabandere vat het in één zin samen: “Een goed verfrissend witbier met een unieke smaakbeleving, een nieuwe wilde kijk op witbier.”

 

www.brouwerijdebrabandere.be