De Wijnmakelaarsunie, ooit de grootste wijnimporteur van België, is in juni 2018 failliet verklaard. De grootste wijncollectie van de Benelux zal nu vanaf maart in een reeks live en online veilingen te koop worden aangeboden.

De Wijnmakelaarsunie stond bekend als de Belgische distributeur van iconische wijnhuizen als Leroy, Romanée-Conti en Petrus. Tijdens hun ruim 50-jarige bestaan, bouwde de unie een unieke wijnverzameling op, die zij tentoonstelden in hun wijnkelders in Diepenbeek. Nu is de unie failliet.
Curator Mr. Hubert Berghs vertrouwde de unieke collectie toe aan veilinghuis Troostwijk Auctions. Omwille van het exclusieve karakter van een aantal wijnen werkt Troostwijk samen met het in wijn gespecialiseerde veilinghuis Winefield’s Auctioneers.
“We zijn al enige maanden met de curator in gesprek”, zegt Diethard Huygen, de betrokken expert van Troostwijk Auctions. “Dat lijkt lang, maar een groot dossier als dit vraagt om een gedegen en professionele voorbereiding. Nu de plannen gereed en afgestemd zijn, kunnen we aan de slag.”

“Het is altijd triest als een bedrijf om welke reden dan ook de deuren moet sluiten”, weet Andy Vons, managing director van Troostwijk België. “In dergelijke situaties is het onze rol om de waarde te maximaliseren ten behoeve van de schuldeisers.” Troostwijk Auctions hoort samen met BVA tot TBAuctions, het grootste online veilingplatform van Europa. De totale collectie komt neer op ruim 130.000 flessen. “Met miljoenen bezoeken op de website per maand hebben wij het bereik om die waarde ook werkelijk te maximaliseren.”

Het logistieke centrum van de Wijnmakelaarsunie is enorm en bevat zeer exclusieve wijnen. “Dat was voor ons reden om een gespecialiseerde partner te betrekken bij dit dossier. We zijn ervan overtuigd dat dit het resultaat positief zal beïnvloeden”, zegt Vons.
Winefield’s Auctioneers is een gespecialiseerd wijnveilinghuis met een bewezen trackrecord. Sinds 2006 organiseert zij wijnveilingen vanuit haar eigen vestigingen in Amsterdam en Singapore.
Milan Veld, de oprichter van Winefield’s Auctioneers, is enthousiast over de aanstaande samenwerking. “Wij zijn zeer verheugd om betrokken te zijn bij deze unieke collectie. Ons team van specialisten staat klaar om deze bijzondere flessen passend te beschrijven en te taxeren. We hebben pas het topje van de ijsberg kunnen bewonderen, maar de wijnwereld zal versteld zijn van wat er op de markt komt.”

Meerdere veilingen

Vanaf medio maart zullen er meerdere live en online veilingen worden georganiseer, dit zowel op www.troostwijkauctions.com als op www.winefields.com. De veilingkalender wordt op korte termijn bekendgemaakt.