Italië was eregast op het Vakantiesalon 2019, en dat zal de bezoeker geweten hebben. Het Italiaanse paviljoen trok heel wat bezoekers, en dat was zeker mede de verdienste van Excellischef Pino Nacci die in meerdere kookshows met een aantal Italiaanse collega’s hoge culinaire ogen gooide.

Zeven op de tien Belgen brachten al ooit hun vakantie door in Italië, goed voor zo’n vijf miljoen overnachtingen per jaar. Het ‘dolce vita’ klinkt onze landgenoten intussen als muziek in de oren, en daar is uiteraard het luik gastronomie en wijn niet vreemd aan. De idyllische bestemming die Italië is weet elk jaar meer toeristen uit alle hoeken van de wereld te verleiden om het Italiaanse landschap te komen ontdekken en er te proeven van de lokale lekkernijen. In 2019 komt daar als interessante wetenswaardigheid nog dat de 500ste sterfdag van Leonardo da Vinci herdacht wordt.
Het Vakantiesalon in Brussels Expo zette zopas Italië als eregast manifest in de kijker. Hierbij was een speciale rol weggelegd voor chef Pino Nacci, intussen een levende legende wanneer we het hebben over culinair Italië. Pino verzorgde elke dag op het Vakantiesalon kookshows met medewerking van vooraanstaande chefs zoals Stefano Marra (executive chef hotel Renaissance Brussel), Silvio Cianciotta (restaurant al Sessantuno Luxemburg), lady chef Adriana Bassano (restaurant Paolo’s Idea Brussel), chef Angelo Mazzone en Antonio Mazzone (eigenaar Paolo’s Idea), chefs Igor Rosi, Giorgio Scainelli, Simone Russo en Vincenzo Munno (restaurant Bocconi Brussel), Gianfranco Avantaggiato (restaurant Il Castello Lucano en Luciana Expres Leuven), Antonio Morreale (Zaventem) en Paolo Valeo (restaurant La Luppia Waver).
Voor chef Pino Nacci was het Vakantiesalon eens te meer een erkenning voor zijn mooie culinaire loopbaan. Nadat hij ongeveer 18 jaar geleden in België aankwam, werd hij bekend als de authentieke woordvoerder van de Italiaanse keuken in het buitenland. Dit niet alleen bij het Belgische en Italiaanse publiek, maar ook bij de Academie van de Italiaanse Keuken, het Italiaanse consulaat, de Ambassade en het Parlement, net als de Michelingids en de meest prestigieuze Belgische gastronomische gids, de ‘Delta’-gids.
In Brussel werkte Pino Nacci een tijdje bij het restaurant “Florian da Luna”, wat hem zijn eerste “Koksmuts” opleverde. Na 2 jaar besloot hij om een ander restaurant in het hartje van Brussel over te nemen, “Lo Scoglio”, goed voor in 2008 de “Zilveren Delta”.
In 2009 won hij zijn tweede “Koksmuts” en in 2010 zijn derde, en werd zo een van de weinige Italiaanse restaurants in België die deze prestigieuze prijs van de Delta-gids heeft gewonnen. In Foodlab Excellis, het centrum dat volledig is gewijd aan gastronomie in Brussel, kan Pino Nacci meewerken aan de organisatie van banketten, catering enz. Hij is is momenteel voorzitter van de F.I.C. België van de Italiaanse Federatie van Chef-Koks, evenals de oprichter van de S.C.I.B, de baas en
de chef-kok van L’Arte in Cucina Banqueting & Catering.

www.artecucina.org
www.excellis.be