Afgelopen maandag 13 september koos de Vereniging The Mastercooks of Belgium het Excellis Experience Center als locatie voor het begin van haar nieuwe werkjaar 2021-2022.

Het was eerder een groot feest dat we mochten bijwonen. Een langverwacht evenement voor zowel de Mastercooks als Excellis dat eindelijk zijn organisatorische activiteiten in de evenementensector kon hervatten.

Bijna 90 mensen gaven gehoor aan de oproep van Cédric Poncelet, de nieuwe voorzitter van de Mastercooks die in mei jongstleden Frank Fol opvolgde. Onder deze gasten waren, naast de leden van de vereniging en haar partners, ook enkele persoonlijkheden van de partij.

Schoon volk en mooie projecten bij Excellis

ZKH Prinses Lea van België was, als trouwe fan van de wedstrijd voor de Ster van de Belgische Keuken die door de Mastercooks wordt georganiseerd, speciaal voor de gelegenheid gekomen.  Om aan de zijde te staan van de beroemde chef en Mastercook Pierre Wynants, die de naamsverandering kwam aankondigen van de wedstrijd die hij voorzit en die hij voor de Mastercooks heeft geïnitieerd.

De wedstrijd zal voortaan “Pierre Wynants Trophy, The Belgian Star” heten.

Parallel hieraan en als tweede initiatief met betrekking tot deze mooie wedstrijd kwam Pierre Wynants de nieuwe gouden, zilveren en bronzen medailles uitreiken aan de finalisten van dit jaar.

Dat waren: voor de Gouden Medaille, de winnaar van de wedstrijd van 2020 (in feite werd de wedstrijd van 2020 zoals we weten uitgesteld tot mei 2021 wegens de gezondheidscrisis), Florian De Ruyck van Restaurant Alain Bianchin. Wij zullen de recepten van deze talentvolle jonge chef en zijn huidige werkgever, Mastercook Alain Bianchin, bespreken en voorstellen in onze decembereditie van COOK magazine. 

Op de tweede plaats werd de zilveren medaille uitgereikt aan Young Master Nicolas Tournay van restaurant Mont-à-Gourmet in Gouy-lez-Piéton. De bronzen medaille voor Grégory Marichal (Restaurant ‘À la mémoire de …’) kon niet worden uitgereikt omdat de jonge chef verhinderd was en zich had verontschuldigd.

Een ‘Veertiendaagse van de Jongeren’ voor jonge fijnproevers

Een andere grote Belgische persoonlijkheid die aanwezig was, was Michel Preud’homme. De bekende voormalige voetballer, doelman en vicevoorzitter van Standard, maar ook vriend van de nieuwe voorzitter Cédric Poncelet, sluit zich aan bij de Vereniging The Mastercooks als beschermheer van de ‘Veertiendaagse van de Jongeren’. Deze laatste zal in twee fasen worden georganiseerd, van 15 tot en met 28 november 2021 en van 7 tot en met 20 maart 2022. Een buitenkans voor alle jonge fijnproevers die zich in de beste restaurants van The Mastercooks zullen kunnen laten verwennen met prachtige menu’s tegen prijzen die voor hen bijzonder toegankelijk zijn. Wij zullen hier binnenkort uitvoerig op terugkomen.

Een cheque ter ondersteuning van het Belgische Rode Kruis voor de slachtoffers van de overstromingen

De Mastercooks namen, meer solidair dan ooit, het initiatief om € 10.000 te schenken aan de slachtoffers van de overstromingen in juli. Daartoe hebben zij een beroep gedaan op het Rode Kruis, dat het solidariteitsfonds voor de slachtoffers beheert. De Mastercooks wezen erop dat deze steun mogelijk werd gemaakt dankzij de cadeaubonnen die door de klanten werden gekocht en bij de leden van de Vereniging werden uitgegeven.  10% van de bedragen van de in omloop zijnde cadeaubonnen vormen dit bedrag.

De keuken van Excellis in actie

Aan het einde van deze bijeenkomst voor het begin van het nieuwe werkjaar werden de producten van de Mastercooks-partners bereid in de professionele keuken van Excellis. Achter grote glazen puien, die zowel op buiten (in de gevel) als op de binnenzaal uitgeven, kon de uitstekend uitgeruste keuken de 5 Mastercooks die de proeverijen van Brits vlees (British Beef & Lamb) en vis (Vis Aquality) bereidden, in verrukking brengen. Terwijl het geluk van deze chefs dat van de gasten ontmoette, kon Excellis eens te meer de efficiëntie van zijn professionele installaties demonstreren.

Het was dan ook met een door allen gedeeld groot genoegen dat het begin van dit nieuwe werkjaar zich kon ontvouwen in een grote solidariteit en een al even vreugdevol en vriendschappelijk weerzien.

Tekst: JR
Foto’s: ©Claudio Centonze