Lokaal rundvlees op de barbecue? Heerlijk! Voor Authentieke momenten promoot chef Jean-Philippe Watteyne van Mons het veeleisende Europese model van rundveehouderij. Als goede locavoor heeft hij enkele buitengewone producenten ontmoet met geweldige verhalen en producten.

Waarom bent u betrokken bij de door de EU medegefinancierde campagne Authentieke momenten van het APAQ-W?
Ze geeft informatie over de kwaliteiten van Europees rundvlees en de productie ervan. Het doel ervan ligt in de lijn van mijn waarden: ik werk in een kort circuit. Ik heb veel lokale boerderijen bezocht en ik wil de kenners tonen dat er ook kwaliteit bestaat bij ons. Tegenwoordig willen de mensen smakelijk vlees met respect voor het dier en het milieu. Rundvlees heeft zijn plaats in deze nieuwe voedingsgewoonten.

Hoe gaat u dagelijks om met de Europese normen? 
Ik weet waar het vlees waarmee ik werk vandaan komt en wat het vee te eten heeft gekregen. Ik moet wel. Ik ontmoet regelmatig de producenten. Op die manier heb ik een verhaal te vertellen aan de consument. En verder produceer ik zo weinig mogelijk afval. Dat is makkelijk geworden, je moet het alleen maar willen. 

Hoe bereidt u uw vlees het liefst? 
Voor een côte à l’os op de barbecue met een uitzonderlijke smaak bak ik beide kanten, eenvoudig gekruid, gooi wat takjes rozemarijn in het vuur en doe er een deksel op. Ik serveer het met groenten. In mei, het aspergeseizoen, bak ik het à la plancha, geblust met sojasaus. 

Welke rassen komen in ons land voor? Aan welke geeft u de voorkeur?
Ik werk met Limousin geteeld in de heuvelachtige weiden van Ciney. Het vlees is rood, donker, goed doorregen, met vrij veel bite, heeft een krachtige smaak en goed vet. Heerlijk! Naast Limousin en Blanc-Bleu (de meerderheid) zijn alle rassen te vinden in kleine boerderijen: Charolais, Aubrac, Wagyu (zeer vet en smakelijk)… 

De campagne Authentieke momenten wil lokaal rundvlees zijn adelbrieven teruggeven! Wat zijn de sterke punten? 
De normen zijn veeleisend, wat een garantie is voor kwaliteit, en het circuit is transparant. Vaak verbouwen de boeren zelf het voer dat zij aan hun vee geven. Daar komt de kwaliteit vandaan: de mooie weiden en het voer van het vee. Merk op dat er in België een geest van delen heerst. Het ligt niet in onze aard om geheimen te bewaren. Ik promoot de lokale bodem en plaats mijn producenten op de voorgrond. Wanneer je nieuwsgierig bent, is het plezier eindeloos! Wanneer je een goed product hebt, dat je sublimeert, en positieve feedback van de klanten, is dat magisch.

De inhoud van deze promotiecampagne geeft uitsluitend het standpunt van de auteur weer en valt uitsluitend onder zijn/haar verantwoordelijkheid. De Europese Commissie en het Europees Uitvoerend Agentschap Onderzoek (REA) aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor het gebruik dat eventueel wordt gemaakt van de informatie die erin is vervat.