HORECA MAGAZINE STEUNT ACTIEF DE VERSCHILLENDE MANIFESTATIES VOOR EEN HEROPENING IN MAART

Een open brief aan de echte besluitvormers in ons land, of dat nu ministers, artsen of epidemiologen zijn.

Dames en heren,

Premies zijn onontbeerlijk en welkom, maar iedereen weet dat ze ontoereikend en totaal ongelijk zijn.

De sluiting was abrupt en te lang voor een sector met hoge lasten (de HoReCa ligt nu al bijna een jaar stil).

Er kondigen zich massaal professionele en persoonlijke faillissementen aan, met de ontsporing van de samenleving en de sociale instabiliteit die onvermijdelijk daaruit zullen voortvloeien.

In tegenstelling tot wat iets te snel en zonder grondige controle de krantenkoppen haalde, zijn restaurants geen buitengewoon besmettende plaatsen zolang de gezondheidsvoorschriften worden nageleefd.

De restaurants zijn bereid om zich aan de strengste voorschriften te houden en zo nodig aanvullende gezondheidscontroles te ondergaan, zoals die van het FAVV.

De beperkende maatregelen worden daarentegen steeds minder aanvaard door de bevolking, die steeds vaker in privékring bijeenkomt. Lockdown party’s zijn echter niet veilig, in tegenstelling tot professionele ruimtes.

Financiële steun is van essentieel belang, maar zal niet volstaan.

Alleen een heropening kan de sector helpen het hoofd te bieden aan de economische malaise die reeds in volle gang is en de menselijke catastrofe die daarmee gepaard gaat.

Dames en heren, besluitvormers, het is tijd om te handelen met een langetermijnvisie, want iedereen weet nu dat deze crisis van duurzame aard is.

Pascale Van Weert
Horeca Magazine
Ter ondersteuning van de horecazaken die essentiëler zijn dan het lijkt