Exponentiële omzetgroei in België

In 1986 bereikten de Rode Duivels de halve finales van de Wereldbeker in Mexico-Stad. De meeste fans van ons nationale team ontdekten de charme van de nationale brandewijn van het land dat dit grote sportevenement organiseerde. En de verkoop boomde in ons land. Vandaag is tequila (‘el Tequila’, in het Spaans) een onmisbare alcohol geworden, vooral voor bartenders die zich laten inspireren door deze brandewijn die wordt gemaakt van een plant, de agave. Momenteel is de bijna enige emblematische cocktail ermee (de ‘margarita’) een beetje ouderwets…

Maar nu tequila een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) heeft, boomt de verkoop ervan over de hele wereld. In 2020 werd 374 miljoen liter geproduceerd, waarvan 286 miljoen liter bestemd was voor uitvoer naar meer dan 120 landen: een nooit eerder bereikt cijfer. Ook in België bereikte de verkoop in 2019 een recordcijfer met een import van 622 329 liter, kondigt ‘el consejo regulador del Tequila’ aan, het interprofessionele comité voor de Mexicaanse brandewijn.

In ons land worden 23 verschillende merken aangeboden. Zoals voor elk BOB-product geldt, is het productiegebied ervan strikt afgebakend: in de staat Jalisco en enkele gemeenten in aangrenzende staten. De blauwe agave (‘agave azul’), ook wel ‘agave tequilana’ genoemd, blijft de basisgrondstof (minimaal 60 %, 100 % voor de ‘premium’ kwaliteiten). Het hart ervan (de ‘piña’), rijk aan zoet sap, wordt eerst gefermenteerd en vervolgens gedistilleerd.

Er worden vijf verschillende kwaliteiten geproduceerd: de witte ‘blanco’ (niet op hout gerijpt), de ‘joven’, de ‘reposado’, de ‘añejo’ en de ‘extra añejo’. Hoe hoger de kwaliteit, hoe langer de rijping op vaten (meestal deels bourbonvaten). Met zijn promotie tot de BOB-familie is tequila nu beschermd. Het woord ‘tequila’ mag dus niet zomaar gebruikt worden. Zo mochten bepaalde biermerken (zoals ‘Desperados’) deze naam in principe niet meer op hun flessen en blikjes vermelden. ‘Bier met tequilasmaak’ en een afbeelding van een agaveplant op de verpakking binnenkort verboden?

De beste tequilamerken: Patrón, Don julio, José Cuervo, Herradura, La Fortaleza, Arette, Tres Generationes van het merk Sauza.

Tekst: PF