Lagere kosten, meer garantie op bedrijfscontinuïteit en meer kwaliteit voor uw klanten? Het belang van waterbehandeling in de HoReCa kan niet genoeg onderstreept worden. Behandel uw water op de juiste manier en bescherm uw toestellen tegen de afzetting van vuil en kalk in de leidingen. Een goede waterbehandeling levert meer voordelen op dan velen denken!

Het kraanwater (of leidingwater) in ons land bevat kalk en chloor. Vaak véél kalk en chloor. De technieken en de apparatuur om schadelijke elementen uit kraanwater te verwijderen werden steeds verfijnder. Dat levert zachter water én een betere smaak op. Het gaat dus niet om een overbodige luxe. Uiteraard blijft drinkbaar water onder de normen die de overheid oplegt, maar toch zijn de gevolgen van landbouw en industrie nog aanwezig in het water. Denk aan de restanten van medicijnen, pesticiden, smaakstoffen en veel meer. Dat hier en daar nog altijd (niet voor het blote oog zichtbare) loden leidingen worden gebruikt, draagt evenmin bij tot de kwaliteit van het water.

Voer voor specialisten

Een goede waterbehandeling, hoe pak je dat aan? De eerste en misschien belangrijkste raad die we kunnen geven is: doe een beroep op een echte specialist. Vergeet niet dat water een van de belangrijkste grondstoffen in de HoReCa en in grootkeukens is. Water is essentieel voor de bereiding van dranken (koffie, thee…) en maaltijden (soep, sauzen…), maar ook voor de vaat en de schoonmaak. In al die gevallen moet u ervoor ­zorgen dat het water helemaal in orde is, geheel in lijn met de vraag van de consument naar kwaliteit en met de steeds strengere regels voor de hygiëne in uw zaak. En een doorgedreven hygiëne is gezien de gezondheidscrisis van 2020 belangrijker dan ooit. De kennis en de ervaring van een echte waterspecialist is daarom van cruciaal belang voor wie zijn zaak een professionele waterbehandeling wil geven.

Waterbehandeling is voor iedereen

Misschien denkt u dat waterbehandeling voor uw zaak minder van belang is, of dat uw zaak te klein of te gespecialiseerd is om aan waterbehandeling te moeten denken. Toch kan waterbehandeling voor elk type van keuken of HoReCazaak een rol spelen. U baat een klein buurtcafé uit, of een goeddraaiend (sterren)restaurant? U beheert een grootkeuken of verzorgt evenementen voor grotere groepen? Een aangepaste waterbehandeling belangt iedereen aan.

Hieronder gaan we iets concreter in op de voordelen van een goede waterbehandeling. Om te beginnen: met goed water, met andere woorden met behandeld water, verlaagt u de onderhoudskosten van allerhande keukenapparatuur. Die toestellen gaan langer mee en worden ook betrouwbaarder. Op een druk moment zonder vaatwasser of combisteamer vallen? U wilt het niet meemaken. Het mooie is: u kunt de risico’s op zo’n rampscenario drastisch verlagen. Daarnaast kunt u tot dertig procent minder schoonmaakmiddelen, zeep en shampoo gebruiken, wat interessant is voor uw portemonnee én voor het milieu.

Minder energie en minder onderhoud

Verkalking in vaatwassers, koffieapparaten en andere essentiële en dagelijks gebruikte toestellen vermindert de kracht en dus het rendement van die toestellen. Bovendien gebruiken ze meer energie. Een investering in waterbehandeling verdient u op termijn terug. Het ontharden van het water levert minder kalkaanslag op, in leidingen maar ook in kranen, op tegels en op servies. Goede waterspecialisten hebben oplossingen in huis specifiek op maat van de HoReCa en van keukens.

Welke technieken?

Een goede waterbehandeling vereist meer dan een snelle eenmalige ingreep. Het verminderen van kalkafzetting is een eeuwige strijd die op de agenda van een HoReCazaak of grootkeuken moet blijven staan. Het optimale resultaat wordt vaak bereikt door (de combinatie van) meerdere technieken. Het gaat bijvoorbeeld om het gebruik van de juiste additieven en de uitwisseling van ionen. U begrijpt meteen dat dit het werk is van specialisten. Die hebben kennis over metalen, en over de mate waarin bepaalde metalen en materialen corroderen. Dat is belangrijk, want onthard water dat wordt verhit kan tot bepaalde chemische reacties leiden.

Nazuiveren van kraanwater

Het procedé van de ‘omgekeerde osmose’ is een vaak beproefde techniek bij het nazuiveren van kraanwater. Bij dit proces worden onzuiverheden en ongewenste stoffen verwijderd door een membraan dat alleen water doorlaat. Daar heb je natuurlijk de gepaste apparatuur voor nodig. Een voorfilter haalt de grote onzuiverheden uit het water, een opvoerpomp zet het water onder druk en het membraan zelf krijgt een of meerdere modules als steunpunten.

Wat vaak als ideaal wordt beschouwd, is de omgekeerde osmose in combinatie met een dubbele koolstoffiltratie. Op die manier worden veel organische stoffen geabsorbeerd. En het zijn net die organische stoffen die kunnen zorgen voor onzuiverheden, voor een onaangename bijsmaak en een onaangename geur. Het resultaat mag er zijn: kristalhelder, natuurzuiver en zacht drinkwater van topkwaliteit. Uitermate geschikt voor het maken van heldere ijsblokjes, van thee zonder een vliesje aan de oppervlakte en van borden, bestek en glazen die geen bijkomende polierbeurt nodig hebben. U en uw klanten genieten dus te allen tijde van zacht, helder en smaakvol water.

Tekst: WDM