De 18de editie van de Trophée Baron Romeyer, een door Euro-Toques georganiseerde wedstrijd voor leerlingen van Belgische hotelscholen, werd in de wacht gesleept door de hotelschool IPES Wavre, met de hotelscholen EHPN Namur en IND Fleurus op een respectievelijke tweede en derde plaats. De beste coach werd Jordan Boreux, coach van het IPES Wavre team en chef-eigenaar van het restaurant l’Episode in Herbeumont.

In vergelijking met vorige wedstrijden gebruikte men voor deze editie, georganiseerd in de Ecole Hôtelière Provinciale de Namur (EHPN), een nieuw quotatiesysteem, en dan zowel voor de beoordeling in de keuken als in de zaal. Er werd ook enkel met Belgische producten gewerkt.

“World Skill’s Team is een op internationale leest geschoeid en Europees gebrevetteerd quotatiesysteem dat favoritisme vanuit de jury voor een bepaalde school uitsluit, aldus Damien Huylebroeck, keukenchef van het IPES Wavre. Dit systeem maakt ook grote verschillen in de puntenverdeling onmogelijk. De wedstrijd verloopt ook anoniem. De jury weet dus niet van welke teams ze de bereidingen beoordelen. De punten voor keuken en zaal worden ook pas op het einde samengevoegd om tot een transparante conclusie te komen.”

De 5 deelnemende teams van telkens 3 leerlingen, gecoacht door een actieve Horeca-professional, dienden een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert te bereiden, op 4 uur tijd.

De keuken- en zaaljury werd, in de zeer geapprecieerde aanwezigheid van weduwe Romeyer, voorgezeten door Christophe Baert, president van Euro-Toques België en chef-eigenaar van Domaine de la Blommerie in Moeskroen, en Thierry Vanholsbeek, chef-eigenaar van het restaurant MoMo la Crevette in Waterloo.

“Typisch aan onze wedstrijd is dat je in team moet werken, onder begeleiding van een coach, aldus Christophe Baert. Wat me tijdens de wedstrijd alvast opviel, is de inventiviteit van onze leerlingen. Er waren een aantal bereidingen bij die ikzelf amper zou aandurven. We denken ook aan het opzetten van een wedstrijd in Vlaanderen op basis van Waalse producten, en een wedstrijd in Wallonië op basis van Vlaamse producten”. 

Euro-Toques heeft na enkele moeilijke corona-jaren zijn tweede adem teruggevonden. 

“We zitten terug op het goede spoor, aldus Christophe Baert. De spirit van onze vereniging alsook het ledenaantal (een 100tal momenteel) komt terug. We gaan ook onze aanwezigheid in Vlaanderen opvoeren en een aparte commissie voor Vlaanderen opstarten.  Verder gaan we de verdediging van onze ambachtelijke, lokale Vlaamse en Waalse producten intensifiëren. We willen ook een groter steentje bijdragen in de vorming van personeel, eventueel in samenwerking met de Horeca beroepsorganisaties. Er zou overigens meer samenhang moeten komen tussen alle partijen die betrokken zijn bij het Horeca-beroep”.

Euro-Toques, destijds in Brussel opgericht door Paul Bocuse en Pierre Romeyer en momenteel aanwezig in 17 Europese landen, staat ook open voor nieuwe leden.

“Wie een spontane aanvraag tot lidmaatschap indient, moet 2 peters voordragen die de kandidatuur steunen, aldus nog Christophe Baert. Je moet geen eigenaar zijn, we aanvaarden ook werknemers, leerkrachten en ambachtslui, zoals bv. de producent van Leuvense mosterd De Ster uit Lubbeek.”

Overigens vielen de dessertbereidingen met de honingmosterd van laatstgenoemde verrassend goed in de smaak.

“Men kent mosterd praktisch alleen als een product dat gebruikt wordt voor bereidingen met vlees, vis, sauzen enz., maar niet in combinatie met zoete gerechten, aldus Paul Eraly, zaakvoerder van De Ster. 

De uitdaging om mosterd, in dit geval honingmosterd, te combineren in een dessert met speculaas, was een reis in het onbekende maar werd met succes uitgevoerd. Bijsturing kan nog wel voor sommige uitvoeringen, maar 1 groep heeft dit alvast zeer elegant qua presentatie en subtiel qua smaak tot stand kunnen brengen. Hemel en hel werden mooi samengebracht zodat menige smaakpapillen werden verrast”.

Volgend jaar keert de Trophée Baron Romeyer, wedstrijd die traditioneel mede georganiseerd wordt door de provincie Waals-Brabant, terug naar Waver, waar men ook aan de uitbouw van een nieuwe hotelschool werkt.

(DV)

Foto’s: © Gaëlle Troubat / Sparkling Touch pour Euro-Toques