De nationale wedstrijd Beste Junior/Commis Sommelier 2023 vond afgelopen 27 maart plaats bij Brouwerij De Koninck in Antwerpen. Palmares.

De Belgische Sommeliersgilde organiseert sinds 1963 de wedstrijd Beste Sommelier van België en sinds enkele jaren ook de wedstrijden Beste Sommelier Commis en Beste Junior Sommelier.

Deze wedstrijd, voor het tweede opeenvolgende jaar gesponsord door de familie Perrin, richt zich tot studenten van het 6e en 7e jaar (gespecialiseerd in dranken) van hotelscholen en opleidingsinstituten in de drie Belgische gewesten. Het is bedoeld om jonge ‘toekomstige professionals’ in de hotel-, restaurant- en sommelierbranche bewust te maken van de kennis en het serveren van wijnen en gedistilleerde dranken.

Om in aanmerking te komen moesten alle studenten eerst een theoretische vragenlijst beantwoorden over wijnstokken, druivenrassen, wijnbouw, wijnbereiding, wijngaarden en wijnen en sterkedranken in het algemeen. Dan zijn er natuurlijk de theoretische proeven die uiteraard gericht zijn op het serveren van wijn.

Voor de leerlingen van het 6e jaar werd de titel van Beste Commis toegekend aan Charlotte Grafé, studente aan het Ilon Saint-Jacques in Namen en dochter van Bernard Grafé (de eigenaar van Grafé Lecocq).

Bij de leerlingen van het 7e jaar werd Elizio Masson (19 jaar) gekroond tot Beste Junior Sommelier 2023. Vorig jaar behoorde hij al tot de finalisten van de Beste Sommelier van België.

Hij is geboren uit een Franse moeder en een Belgische vader en rondt binnenkort zijn studies af aan de school Ter Duinen in Koksijde. Hij werkt nu al op zondag als sommelier in het restaurant Terminus van de familie Verheyde in Watou en Poperinge.

“Voor deze wedstrijd,” legt hij uit, “heb ik mijn theoretische kennis uitgebreid door veel te lezen wanneer ik vrije tijd had. En in de laatste twee of drie maanden hield ik me vaak bezig met blind proeven en het combineren van wijnen met gerechten. Deze wedstrijd is vooral een motivatie voor ons, jonge sommeliers, om in de voetsporen te treden van grote sommeliers als Tom Ieven of Antoine Lehebel. Maar het belangrijkste is dat we onze passie tonen en delen.”

Wanneer we hem vragen naar zijn wijnvoorkeuren, zegt Elizio zonder aarzelen dat het de Jura zou kunnen zijn, een weinig bekende streek met weinig bekende druivenrassen, zoals de poulsard, die hij ontdekte tijdens een stage in het restaurant Sans Cravate* in Brugge.

De jongeman is ambitieus en zal het zeker ver schoppen. Hij heeft al een stage van vier maanden achter de rug bij ‘George*’, het Italiaans geïnspireerde restaurant van het prestigieuze Hotel George V in Parijs. 

Sponsoring

Deze wedstrijd wordt gesteund door de familie Perrin (met name Château de Beaucastel en Miravel), die haar teams afvaardigt naar de wedstrijdjury en de kandidaten opleidt tijdens masterclasses. De thema’s van dit jaar waren biologische wijnbouw, biodynamica, agrobosbouw en natuurlijk de grond van Châteauneuf-du-Pape vanuit de verschillende invalshoeken van de lopende renovatie van Beaucastel.

“De winnaars ontvangen een trofee”, aldus Matthieu Perrin, “evenals een magnum rode wijn van Château de Beaucastel en een uitnodiging om het landgoed te bezoeken. Onze ambitie is om het beroep van sommelier op nederige wijze te steunen zoals we dat altijd hebben gedaan (met de Association de la Sommellerie Internationale bijvoorbeeld)”, voegt de man toe die ook voorzitter is van Primum Familiae Vini, “met hier de nadruk op de jongeren! Wij geloven in de nieuwe generatie, in de overdracht en het is prachtig om hen zo gepassioneerd te zien!”

Meer info: www.sommeliers-gilde.be

(MV)